Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Αισθητική Οξύτητα: Το Κλειδί για την Οικοδόμηση Σχέσεων. Του Χαράλαμπου Σολέα

Αποτέλεσμα εικόνας για rapport
Με ποιες δεξιότητες πρέπει να ξεκινήσω; Ξεκινήστε να αναπτύσσετε τις δεξιότητές σας για την οικοδόμηση σχέσεων (Rapport) με αυτό που ονομάζουμε αισθητική οξύτητα. 


Στα μαθήματα μας, οι μαθητές μας ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούν αυτήν την ικανότητα. Έχουν διδαχθεί να αναγνωρίζουν το πρωταρχικό σύστημα των άλλων, ακούγοντάς τους και παρακολουθώντας τα γλωσσικά ιδιώματα και τη γλώσσα του σώματος τους.

Αυτά είναι δεξιότητες αισθητικής οξύτητας. Όλα όσα κάνει κάποιος είναι ένα μήνυμα προς εσάς σχετικά με τον τρόπο οικοδόμησης σχέσης μαζί του. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να μάθετε τον κώδικα και τις οδηγίες.

Έχετε βρεθεί ποτέ στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον και να αισθάνεστε άβολα ή γνωρίζετε ότι κάτι είναι λάθος, ή το αντίθετο να νιώθετε ότι αυτό το άτομο το ξέρατε για πάντα αλλά δεν ξέρατε γιατί;

Με αισθητική οξύτητα, μπορείτε να περιγράψετε τα πάντα για το άτομο που έχετε απέναντι σας. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στη στάση του σώματος μπορούν να σηματοδοτήσουν ένταση, η επιπλέον υγρασία του δέρματος μπορεί να σηματοδοτήσει άγχος ή συναγερμό, το ίδιο με αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό που μπορείτε να δείτε από την καρωτιδική αρτηρία στο λαιμό.

Το πρόσωπο δημιουργεί σύντομες αναλαμπές έκφρασης που δεν ελέγχονται από το συνειδητό μυαλό. Αυτό έχει αποδειχθεί σε έρευνες με την χρήση βίντεο υψηλής ταχύτητας. Και αυτά είναι μόνο λίγα στοιχεία της γλώσσας σώματος.

Εξετάστε το λόγο. Στο φυσικό επίπεδο, μπορείτε να ακούσετε άγχος στη φωνή. Το ξηρό στόμα είναι σημάδι άγχους ή συναγερμού. Αλλά εξετάστε επίσης τα κρυμμένα μηνύματα σε αυτό που οι άνθρωποι λένε.

Η προφορά τους δεν σας λέει μόνο από πού κατάγονται, αλλά η προφορά και το λεξιλόγιο τους σας λένε και το εκπαιδευτικό τους επίπεδο. Καθώς έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους καθημερινά, δώστε προσοχή σε αυτά τα σήματα, στην πραγματικότητα, σε όλα τα διαφορετικά σήματα που αποστέλλουν οι άνθρωποι.

Όσο περισσότερο δίνετε προσοχή, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να δείτε, να ακούσετε και να αισθανθείτε τα σήματα που στέλνουν οι άλλοι. Όταν το κάνετε αυτό, θα αντιληφθείτε ένα πολύ διαφορετικό σύνολο πληροφοριών από τους ανθρώπους.

Πως θα χρησιμοποιήσετε αυτήν την γνώση; Το κλειδί της επικοινωνίας είναι να υιοθετήσετε μια συνολική κατάσταση που να είναι παρόμοια με το άλλο πρόσωπο. Ξεκινάτε με τη χρήση τις αισθητηριακής σας οξύτητας για να μεγεθύνετε τα διάφορα υποσυνείδητα τους σήματα που σας λένε σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Αυτό ονομάζεται βαθμονόμηση.

Η βαθμονόμηση βασικά είναι η χρησιμοποίηση των υποσυνείδητων σημάτων για να ξέρετε την εσωτερική τους κατάσταση. Μόλις το κάνετε αυτό, θα μπορείτε εσείς να καλλιεργήσετε αυτή την κατάσταση στον εαυτό σας. Όταν το κάνετε αυτό, οι άνθρωποι θα τείνουν να σας συμπαθούν γιατί συμπαθούν τους ανθρώπους που είναι παρόμοιοι με τον εαυτό τους.

Μπορούν να συσχετιστούν και να νιώσουν ασφάλεια και άνετα επειδή αυτό σας κάνει να φαίνεστε πιο προβλέψιμοι. Μπορεί να γίνει λίγο πιο εύκολα, όμως, αν απλά ξεκινήσετε να αντικατοπτρίζεται συγκεκριμένες βασικές συμπεριφορές. Αυτό στο NLP ονομάζεται mirroring ή matching.

Αυτό σας βοηθά να χτίσετε την αισθητική οξύτητά σας επειδή σας διδάσκει πολλά για τη βαθμονόμηση, γιατί, όπως αντικατοπτρίζετε τα σήματα τους, θα δηλώνουν σε σας ότι έχετε πολλά κοινά με αυτούς, πιθανώς να εκπλαγείτε από το πόσο μακριά μπορείτε να το πάτε αυτό.

Ας περάσουμε σε κάθε μία από τις συμπεριφορές – δεξιότητες που είναι ιδιαίτερα ισχυροί τρόποι ανάπτυξης συμπάθειας.

1. Στάση του ΣΩΜΑΤΟΣ. Η στάση είναι πολύ εύκολη. Αντικατοπτρίζοντας την στάση των άλλων ανθρώπων, η πρακτική είναι να υιοθετήσετε την βασική στάση ή θέση. Στήριγμα στο ίδιο χέρι (αντανάκλαση εικόνας). Στροφή προς τα εμπρός, κατ' ευθείαν ή προς τα πίσω, αναλόγως.

2. Κίνηση. Η κίνηση είναι κάτι άλλο. Ποιο είναι το γενικό στυλ κίνησης του; Πόσο γρήγορο, ποιες χειρονομίες, πόσο ανοιχτά ή κλειστά τα χέρια και τα πόδια. Κάντε την κίνησης σας παρόμοια με αυτού.

3. Αναπνοή. Η αναπνοή είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Εάν ταιριάξετε με την αναπνοή του άλλου ατόμου, μπορεί να έχει ισχυρό αποτέλεσμα. Είναι λίγο πιο δύσκολο από τα άλλα δυο πράγματα, αλλά όπως εσείς το αισθάνεστε πιο άνετα με καθρέφτισμα, ξεκινήστε την ανάπτυξη αυτής της ικανότητας. Αυτό χρησιμοποιείται στην ύπνωση και επηρεάζει τον χρόνο της λεκτικής σας επικοινωνίας καθώς μιλάτε κατά τη διάρκεια της εκπνοής.

 Ο NLP διαθέτει εργαλεία και τεχνολογίες που μπορούν να σας βοηθήσουν σε κάθε πτυχή της ζωής σας, μάθετε για αυτά σε ένα προσωπικό ραντεβού ή σε κάποιο από τα προγράμματα εκπαίδευσης μας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε κάθε στόχο σας.
--------------------------------------------------------
Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματισής και Ενεργειακός Θεραπευτής.
Προσφέρει θεραπείες από εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. Προσφέρει επίσης ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, εξάλειψη του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.) και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Διδάσκει αυτοϋπνωση, ενεργειακή θεραπεία Reiki. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικών Ερευνών Κύπρου. Το email του είναι hypnosis@soleas.eu Για περισσότερες πληροφορίες δείτε http://www.soleas.eu/
Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου