Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Η Θετική Στάση κατά του Καρκίνου. Του Παναγιώτη Μεταξάτου

Αποτέλεσμα εικόνας για forgiveness
O καρκινοπαθής μπορούσε, αν ενημερωνόταν σωστά, να αντιληφθεί πως είχε συμμετάσχει ασυνείδητα στη δημιουργία του προβλήματος του, αλλά και στη θεραπεία του, μόλις αντέστρεφε την στάση του...


Τον Carl Simonton, ογκολόγο γιατρό, διευθυντή του Συμβουλευτικού και Ερευνητικού Κέντρου Καρκίνου στο Ντάλας του Τέξας, άκουσα για πρώτη φορά σε ένα παγκόσμιο συνέδριο της Μεθόδου ΣΙΛΒΑ στο Λαρέντο (γενέτειρα του Χοσέ Σίλβα) του Τέξας αρχές της δεκαετίας του '80.

Μου έκανε εντύπωση επειδή η σκέψη του ήταν τόσο πρωτοποριακή, μιας και αναγνώριζε από τότε τον ψυχολογικό παράγοντα σαν βασικό λόγο στην δημιουργία αλλά και στην αποκατάσταση της υγείας του καρκινοπαθούς.

Δήλωνε μάλιστα ξεκάθαρα ότι οι τεχνικές χαλάρωσης και θεραπείας της Μεθόδου ΣΙΛΒΑ είναι τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία που πρότεινε στους ασθενείς του. Ήταν βέβαιος ότι ο καρκινοπαθής μπορούσε, αν ενημερωνόταν σωστά, να αντιληφθεί πως είχε συμμετάσχει ασυνείδητα στη δημιουργία του προβλήματος του, αλλά και στη θεραπεία του, μόλις αντέστρεφε την στάση του.

Όλα αυτά τα 40 χρόνια της διδασκαλίας των σεμιναρίων γνώρισα πολλά άτομα που είχαν έλθει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα παρακινούμενα από τον γιατρό τους, που δεχόταν την συμβολή της πνευματικής στάσης στη θεραπεία (Χαλάρωση, θετικοί προγραμματισμοί, προσευχή, συγχώρεση, συναισθηματική ισορροπία).

Όταν συζητούσα με τα άτομα αυτά διαπίστωνα ότι όλοι είχαν ''θάψει'' βαθιά μέσα τους αρνητικά συναισθήματα (θυμό) για κάποιον ή κάποια που θεωρούσαν υπεύθυνο ή υπεύθυνη για κάτι κακό που τους είχε συμβεί ή είχε κάνει.

Αυτό το αρνητικό συναίσθημα λειτουργούσε σαν δηλητήριο μέσα τους κάθε φορά που έφερναν στη σκέψη τους το συγκεκριμένο άτομο ή γεγονός.Μερικοί μάλιστα είχαν εθιστεί σε αυτήν την κατάσταση που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα είδος δευτερεύοντος κέρδους που αιτιολογούσε την ύπαρξη της προβληματικής κατάστασης.

Για άλλους η ''αρρώστιά'' τους έγινε λόγος συμπάθειας και εκδήλωσης συμπαράστασης και αγάπης. Οπότε με τίποτε δεν θα την εγκατέλειπαν αν κινδύνευαν να χάσουν το δευτερεύον κέρδος. Στην υπνοθεραπεία το πρώτο πράγμα που αναζητά ο υπνοθεραπευτής είναι να βρει το ''όφελος'' που αποκομίζει το άτομο από την δυσκολία που έχει.

Τότε είναι εφικτό να ''ενημερώσει'' το εσωτερικό συνειδητό του ατόμου με δηλώσεις όπως:
-Δεν χρειάζεσαι πια το πρόβλημα. Τώρα έχεις καινούργιες ανάγκες. Τώρα οι ανάγκες σου είναι Τέλεια υγεία, Ευτυχία, Αφθονία, Καλές Σχέσεις και μια Καλή εικόνα για τον εαυτό σου. Η έλλειψη στόχων και ενδιαφέροντος για την ίδια τη ζωή, είναι για πολλούς η αιτία να ''επιτρέψουν'' να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα υγείας.

Έχει παρατηρηθεί ότι η παραίτηση γενικά από δραστηριότητες και κοινωνικές εκδηλώσεις, οδηγεί σε απομόνωση το άτομο που συνήθως καταλήγει σε μελαγχολία, κατάθλιψη και ψυχικό μαρασμό. Ένα έντονο στρες που μπορεί να προκληθεί από έναν χωρισμό ή απώλεια (διαζύγιο, θάνατος αγαπημένου προσώπου ή ανεργία, οικονομική αδυναμία κ.λπ.) είναι η αιτία που το άτομο δέχεται σαν συνέπεια την ασθένεια ή και καμιά φορά, σαν ''τιμωρία'' αν αισθάνεται και υπεύθυνο σε κάποιον βαθμό για τα γεγονότα που έχουν συμβεί, οπότε η ασθένεια του λειτουργεί σαν λύτρωση, κάθαρση...

Ο Σωκράτης έλεγε: Δεν υπάρχει σωματική ασθένεια που δεν συνδέεται με το νου. Η λαϊκή σοφία λέει: Τον έφαγε το σαράκι μέσα του. Του έβγαλε τον καρκίνο και άλλα παρόμοια. Μια από τις σπουδαίες, αποτελεσματικές νοητικές ασκήσεις που προτείνουμε πάντα πριν από οποιαδήποτε θεραπεία είναι αυτή της Συγχώρησης.

Είναι πρωταρχικό να απεγκλωβιστεί το άτομο από το αρνητικό συναίσθημα που έχει συνδέσει με κάποιο πρόσωπο, κατάσταση ή ακόμη και τον εαυτό του, για να απελευθερωθεί από τις συνέπειες που το εσωτερικό συνειδητό (υποσυνείδητο) επιβάλει σαν αντίδραση.

 Όταν συγχωρείτε κάποιον, είναι ένδειξη αγάπης για τον εαυτό σας, γιατί τον απαλλάσσετε από ένα αρνητικό συναίσθημα. Να το θυμάστε αυτό πάντα. Εσάς αγαπάτε όχι τον άλλον. Είναι συμπαντικός νόμος. Μπορείτε να δώσετε ΜΟΝΟ αυτό που έχετε, όχι αυτό που δεν έχετε. Για να δώσετε αγάπη πρέπει να έχετε αγάπη. Συγχωρείστε λοιπόν και ο νόμος θα λειτουργήσει και για εσάς.
--------------------------------
Ο Παναγιώτης Μεταξάτος είναι επιτυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με πολλαπλή δραστηριότητα. Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς κι αργότερα παρακολούθησε 4 εξειδικευμένα σεμινάρια Μάρκετινγκ και Πωλήσεων. Έχει Doctora στον Ψυχοπροσανατολισμό και είναι καθηγητής της Μεθόδου Σίλβα.

 Έχει επίσης εκπαιδευτεί για 4 χρόνια στην Ατομική Ψυχολογία και έχει διδάξει Ψυχολογία Πωλήσεων σε αναγνωρισμένες Σχολές Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ. Διδάσκει σεμινάρια πωλήσεων εδώ και 25 χρόνια σε χιλιάδες πωλητές του πιο σκληρού είδους Door to Door έχοντας δημιουργήσει Σχολή Πωλήσεων στον επαγγελματικό του χώρο. Εδώ http://www.silva.gr/?page_id=1968 το πλήρες βιογραφικό του. Εδώ http://www.silva.gr/ η ιστοσελίδα της Μεθόδου Σίλβα. Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου