Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ποιο είναι το μυστικό της Ευτυχίας; Του Χαράλαμπου Σολέα

See the source image
Το 40% της ευτυχίας των ανθρώπων προέρχεται από τις επιλογές που κάνουν. Ποιες είναι οι σωστές επιλογές για την ευτυχία; Μπορείτε να βρείτε έμπνευση από τους συμμετέχοντες στη μελέτη του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων – μια από τις πιο μακροχρόνιες μελέτες για την ευτυχία.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές από τη μεγαλύτερη μελέτη για την ευτυχία.

Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ευτυχισμένο, παρόλο που ίσως δεν το βλέπω αυτό πάντα χάρη στην κληρονομιά των γονιδίων μου.

Υπάρχουν φορές που δεν είμαι ευτυχισμένος; Φυσικά. Επιθυμώ να μπορώ να είμαι πιο ευτυχισμένος πιο συχνά; Ποιος δεν θα το ήθελε. Παρόλο που φαίνεται ότι όλοι αναζητούν την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα, «Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;» η ερώτηση θα μπορούσε να είναι: «Είναι δυνατό να είμαστε ακόμη πιο ευτυχισμένοι;» Γιατί σίγουρα ένα βαθμό ευτυχίας τον έχουμε.

Κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας, από το 1 μέχρι το 10 πόσο ευτυχισμένος/η είμαι αυτήν την περίοδο της ζωής μου, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Περίπου το ήμισυ του επιπέδου ευτυχίας μας βασίζεται στα γονίδια μας.

Μερικοί άνθρωποι έχουν απλώς μια προδιάθεση να είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι από τους άλλους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε κι εσείς να αυξήσετε το επίπεδο ευτυχίας σας εάν το επιλέξετε.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι το 40% της ευτυχίας των ανθρώπων προέρχεται από τις επιλογές που κάνουν. Ποιες είναι οι σωστές επιλογές για την ευτυχία; Μπορείτε να βρείτε έμπνευση από τους συμμετέχοντες στη μελέτη του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων – μια από τις πιο μακροχρόνιες μελέτες για την ευτυχία.

Η μελέτη παρακολούθησε 724 άνδρες από τότε που ήταν έφηβοι το 1938. Η ομάδα αποτελούνταν από άνδρες από διάφορα οικονομικά και κοινωνικά υπόβαθρα, από τις φτωχότερες συνοικίες της Βοστώνης μέχρι τις πλούσιες του Χάρβαρντ. (Ο Πρόεδρος John F. Kennedy ήταν μέρος της αρχικής ομάδας.)

Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές είχαν συλλέξει κάθε είδους πληροφορίες για την υγεία και κάθε δύο χρόνια ζητούσαν από τα μέλη απαντήσεις σχετικά με τη ζωή τους και την ψυχική και συναισθηματική ευεξία τους.

Συζητούσαν ακόμη και με μέλη τής οικογένειας τους. Διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές συνδέονταν με αυξημένα επίπεδα ευτυχίας σε ολόκληρη την ομάδα.

Να γνωρίζετε πότε να αφήσετε κάτι να φύγει. Καθώς οι άνθρωποι μεγάλωναν, έτειναν να επικεντρώνονται περισσότερο στο τι είναι σημαντικό για αυτούς και δεν ασχολούνταν με τα μικρά πράγματα στο βαθμό που έκαναν όταν ήταν νεότεροι, σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος, Δρ. Robert Waldinger.

Και άλλες έρευνες υποστηρίζουν αυτή τη νοοτροπία και έχουν διαπιστώσει ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι καλύτεροι στην αποφυγή παρελθόντων αποτυχιών. «Έχουν την τάση να συνειδητοποιούν πόσο μικρή είναι η ζωή και είναι πιο πιθανό να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που τους καθιστούν ευτυχισμένους τώρα», λέει ο Δρ Waldinger. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο.

Ποιες δραστηριότητες σάς κάνουν ευτυχισμένους και τι σας εμποδίζει να τις κάνετε; Σκεφτείτε την παιδική σας ηλικία. Τι σας άρεσε όταν ήσασταν νεότεροι; Το τραγούδι; Να παίζετε παιχνίδια; Να κάνετε κάποια χόμπι; «Όταν είστε μεγαλύτεροι, έχετε περισσότερες ευκαιρίες να επιστρέψετε στις δραστηριότητες που συνδέετε με την ευτυχία», λέει ο Δρ Waldinger.

Ξεκινήστε λοιπόν αυτή τη συλλογή στιγμών, συμμετέχετε σε μια χορωδία ή παίξτε πόκερ ή ξεκινήστε χορό ή ότι άλλο σας δίνει ευχαρίστηση. Μείνετε συνδεδεμένοι. Η μελέτη του Χάρβαρντ έχει βρει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ευτυχίας και των στενών σχέσεων όπως οι σύζυγοι, η οικογένεια, οι φίλοι και οι κοινωνικοί κύκλοι.

«Η προσωπική σύνδεση δημιουργεί πνευματική και συναισθηματική διέγερση, οι οποίες είναι αυτόματοι ενισχυτές της διάθεσης, ενώ η απομόνωση είναι μια ψυχική αδιαθεσία», λέει ο Δρ Waldinger. Αυτή είναι μια ευκαιρία να επικεντρωθείτε σε θετικές σχέσεις και να αφήσετε αρνητικούς ανθρώπους έξω από τη ζωή σας ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσετε τις αλληλεπιδράσεις σας με αυτούς.

Εάν χρειάζεται να διευρύνετε την κοινωνική σας ζωή, δοκιμάστε τον εθελοντισμό για μια αγαπημένη αιτία. Οι πιθανότητες είναι να συναντήσετε ομοϊδεάτες ανθρώπους. Ο εθελοντισμός είναι επίσης ένας άλλος τρόπος για την ενίσχυση της ευτυχίας παρέχοντας μια αίσθηση σκοπού.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στις 19 Μαΐου 2016 από την BMJ Open διαπίστωσε ότι το όφελος αυτό ήταν ισχυρότερο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45 έως 80 ετών και άνω.

Ψάξτε για ευκαιρίες εθελοντισμού στην περιοχή σας που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά σας. Αναγνωρίστε όπως και οι ερευνητές ότι είναι δυνατόν να είστε πιο ευτυχισμένοι, παίρνοντας αποφάσεις και αλλάζοντας τις συνήθειες σας.

Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η Υπνοθεραπεία και το NLP Coaching, να κάνετε καλύτερες επιλογές στην ζωή σας, τηλεφωνήστε στο 70005750 για ένα ραντεβού και δέστε την ζωή σας να αλλάζει.

Πηγή έρευνας: www.health.harvard.edu
-----
Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματισής και Ενεργειακός Θεραπευτής.
Προσφέρει θεραπείες από εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. Προσφέρει επίσης ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, εξάλειψη του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.) και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Διδάσκει αυτοϋπνωση, ενεργειακή θεραπεία Reiki. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικών Ερευνών Κύπρου. Το email του είναι hypnosis@soleas.eu Για περισσότερες πληροφορίες δείτε http://www.soleas.eu/
> Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου