Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Aπό τα Ζώα Μαθαίνουμε την Ανιδιοτελή Αγάπη, Δημιουργική Συνέντευξη

Αλεξία
Καρακάννα
Αν μπορούσαμε να μελετήσουμε πιο ουσιαστικά τον άρτιο τρόπο λειτουργίας της φύσης και να βιώναμε την ισορροπία της, τότε αναμφίβολα θα απλοποιούσαμε τη ζωή μας και θα δηλώναμε ευτυχέστεροι.

1. Ως άνθρωπος ιδιαίτερα ζωόφιλος που είσαι, τι πιστεύεις ότι το ιδιαίτερο είδος ζώου - εμείς οι άνθρωποι - έχουμε να μάθουμε από τη συνύπαρξή μας με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο;


-Αν μπορούσαμε να μελετήσουμε πιο ουσιαστικά τον άρτιο τρόπο λειτουργίας της φύσης και να βιώναμε την ισορροπία της, τότε αναμφίβολα θα απλοποιούσαμε τη ζωή μας και θα δηλώναμε ευτυχέστεροι.
Αυτό που μας μαθαίνει το ζωικό βασίλειο είναι πάνω από όλα την ανιδιοτελή αγάπη, να αγαπάμε δίχως να περιμένουμε ανταλλάγματα αλλά και να εκτιμούμε όσα μας δίνονται.
Να υποχωρούμε όταν δεν μας παίρνει, να μη θυσιάζουμε τα ένστικτά μας στο βωμό της υπέρμετρης λογικής , να αισθανόμαστε τον συμπαντικό μας ρόλο και την ενέργεια του, να θαυμάζουμε το μεγαλείο της μητρότητας μα πάνω από όλα την απλότητα σε όλους τους τομείς.

2. H μεγάλη αφοσίωση των ανθρώπων στα ζώα μπορεί να αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία για την δυσκολία αγάπης και φροντίδας προς τους άλλους ανθρώπους;

-Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Συνήθως οι άνθρωποι που αφιερώνονται ολοκληρωτικά στη φροντίδα των ζώων, είναι ιδιαίτερα τρυφεροί και ευαίσθητοι.
Ενδεχομένως να μην βρήκαν κάτι αντίστοιχο, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν ή να διοχετεύσουν την αγάπη τους. Όταν έχεις πληγωθεί πολύ από τους γύρω σου, τότε είσαι σίγουρος πώς ένα ζώο ηθελημένα δε θα το κάνει ποτέ… Και του αφιερώνεσαι.
Ένας άνθρωπος που αγαπά τα ζώα δεν γίνεται να είναι κακός με τους ανθρώπους γιατί απλά η ψυχή του είναι καθαρή!

3. Πιστεύεις ότι η επικοινωνία με τους ανθρώπους αποτελεί σπουδαία υπηρεσία αν αυτό που έχουμε να τους πούμε όντως τους φτιάχνει τη μέρα;

-Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση πλέον η επικοινωνία αφού εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης ζωής. Η απομόνωση και η αποχαύνωση μπροστά σε παντός είδους οθόνες έχει μεταλλάξει την καθημερινότητα μας σε πάρτι μιζέριας! Φυσικά και θα πρέπει να φτιάχνουμε τη μέρα στους γύρω μας, ακόμα και με το βλέμμα μας.
Είναι καταστροφικό να μην μπορείς να συναντηθείς εγκεφαλικά σε κανένα επίπεδο. Όταν έχεις θετικό λόγο και σκέψη, τότε και τη δική σου μέρα φτιάχνεις και των γύρω σου!

4. Ανεβαίνοντας στο μαγικό σου χαλί ποιες χώρες, κουλτούρες, μουσικές θα ήθελες να συναντήσεις και τι θα μοιραζόσουν μαζί τους;

-Σίγουρα σε πνευματικό επίπεδο την αρχαία Ελλάδα, όπου θα άκουγα τους μεγάλους ρήτορες στην αγορά. Θα τους έλεγα για τα χαμένα ιδανικά, πως όσα κοπίασαν να μεταλαμπαδεύσουν λίγοι τα έκαναν τρόπο ζωής σήμερα, πως το αίμα των θυσιασμένων για τη δημοκρατία παζαρεύεται στα οβάλ γραφεία ενός αδηφάγου χρηματοοικονομικού συστήματος.
Αν έβρισκα δε το Σωκράτη θα του έλεγα μην πιεις το κώνειο… Δεν το αξίζουμε! Μουσικά όμως θα πήγαινα στην Αμερική του 70, στην ροκ σκηνή και στο Woodstock.

5. Σε παλαιότερη αξιολόγηση εντύπου έχεις καταταγεί στις όμορφες παρουσίες των καναλιών. H ομορφιά είναι εξωτερική η εσωτερική υπόθεση;

-Η ομορφιά είναι και τα δύο. Σίγουρα στη δουλειά που κάνουμε παίζει ρόλο η εξωτερική εμφάνιση αλλά αν δεν καλλιεργήσεις και το μέσα σου δεν θα πατήσεις ποτέ σε γερές βάσεις.
Κακά τα ψέματα η πρώτη εντύπωση για έναν άνθρωπο σχηματίζεται από την εξωτερική του εμφάνιση, όμως αν εσωτερικά υπάρχει ασχήμια θα φανεί πολύ γρήγορα. Άλλωστε το φαίνεσθαι με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνεται, εξαφανίζεται, ενώ η ομορφιά μέσα μας πολλαπλασιάζεται.

6. Ποια είναι τα πέντε πράγματα για τα οποία θεωρείς τον εαυτό σου πολύ τυχερή.

-Που είμαι υγιής , που επαγγελματικά κάνω αυτό που αγαπώ, που έχω καλούς φίλους και τους δικούς μου ανθρώπους στην καθημερινότητα μου και που μπορώ ακόμη να ονειρεύομαι!

7. Ποια είναι η ευχή που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί το 2011 για τον εαυτό σου, για την ανθρωπότητα και για ολόκληρο τον πλανήτη;

-Να είμαστε όλοι υγιείς και επιτέλους να βρεθεί ένας τρόπος ίασης για κάθε ασθένεια. Ας σεβαστούμε και ας φροντίσουμε τον πλανήτη που κάθε χρόνο προειδοποιεί… για την αυτοκαταστροφική μας πορεία.
---------------------------------
Η Αλεξία Καρακάννα είναι ραδιοφωνική παραγωγός και τηλεπαρουσιάστρια στο ΡΙΚ. Παρουσιάζει την ραδιοφωνική εκπομπή “Δύσκολοι Καιροί για πρίγκιπες” στο Τριτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και την τηλεοπτική εκπομπή πολιτισμού “Εντέχνως” (μαζί με τον Κώστα Σωτηρόπουλο) στο ΡΙΚ2. 


Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου