Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιμετωπίστε την Κριτική και την Αντίθετη Άποψη

Ρόμπερτ
Ηλ.. Νάτζεμι
Συχνά ταραζόμαστε συναισθηματικά κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, ή ενός ισχυρισμού, ή όταν κάποιος μας επικρίνει ή διαφωνεί μαζί μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις η προσωπικότητά μας συνήθως νιώθει πληγωμένη, εξευτελισμένη και σε κίνδυνο.
Όταν νιώθουμε έτσι καταστρέφουμε την ευτυχία μας, την καθαρότητά μας και την υγεία μας και συχνά συμπεριφερόμαστε με τρόπους που αργότερα μετανιώνουμε.

Μια απλή τεχνική για να έχουμε καθαρότητα είναι η ακόλουθη:

Να θυμάστε όσον αφορά την κριτική ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες:


Α. Tο άλλο άτομο μπορεί να έχει δίκιο στις παρατηρήσεις και την κριτική του. Σε αυτή την περίπτωση θα ωφεληθούμε με το να το παραδεχτούμε και να κάνουμε την κατάλληλη ευθυγράμμιση στην συμπεριφορά μας. Έχουμε να κερδίσουμε τα πάντα ακούγοντας και εξελισσόμενοι μέσα από τα σχόλια των άλλων.

Αυτό που μας εμποδίζει είναι η πεποίθηση ότι δεν αξίζουμε αγάπη αν δεν είμαστε τέλειοι. Γι αυτό δεν θέλουμε να δούμε ή να παραδεχτούμε τα σφάλματά μας. Όταν αντιληφθούμε ότι είμαστε άξιοι της αγάπης και του σεβασμού ακόμη κι όταν δεν είμαστε τέλειοι ή σωστοί τότε θα μπορούμε να δούμε τα σφάλματά μας.

Β. Το άλλο άτομο μπορεί να κάνει λάθος. Σε αυτή την περίπτωση είναι η δική του προβολή και χρειάζεται να μην επηρεαστούμε από αυτές τις παραξηγήσεις ή προβολές. Παίρνουμε σε αυτή την περίπτωση το μάθημα να αγαπάμε τον εαυτό μας καθώς επίσης και τους άλλους ακόμη κι όταν μας αντιλαμβάνονται με παραμορφωμένους και αρνητικούς τρόπους.

Μια λύση θα ήταν απλά να μην αντιδράσουμε αρχικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλά να αναλογισθούμε για κάποιο χρόνο τι έχει ειπωθεί έτσι ώστε να αξιολογήσουμε αν είναι ή όχι αλήθεια.

Μπορούμε να θεσπίσουμε ένα χώρο στο νου μας όπου μπορούμε να αποθηκεύσουμε τέτοιες ερωτήσεις για τη δομή ή τις ενέργειες της προσωπικότητάς μας ώστε να παρατηρούμε αντικειμενικά τον εαυτό μας αν αληθεύουν. Αν δεν αληθεύουν τότε απλώς συνεχίζουμε όπως είμασταν.

Δεν χρειάζεται να νιώθουμε πληγωμένοι, θυμωμένοι, να υπερασπίζουμε τον εαυτό μας, να αποδεικνύουμε τον εαυτό μας, ή να επιτεθέμεθα. Όταν νιώθουμε εσωτερική ασφάλεια και αυτοαξία δεν χρειάζεται να αντιδρούμε με αυτούς τους τρόπους.

Μπορούμε απλά να ευχαριστήσουμε τον άλλον για αυτήν την ανατροφοδότηση και να του πούμε ότι θα σκεφτούμε αυτή την παρατήρηση και σιγά-σιγά θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και αν είναι απαραίτητο θα κάνουμε αλλαγές. Δεν χρειάζεται να ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις αντιλήψεις των άλλων. Μπορούμε να τους ακούμε όλους και να ακολουθούμε τον εαυτό μας.

Σημείωση: Ένα “Ευχαριστώ” είναι αρκετό.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΗΛΙΑΣ ΝΑΤΖΕΜΙ    > Eπιστροφή
http://www.holisticharmony.com/greek/biblia.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου