Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Δελτία ειδήσεων και αρνητισμός. Tου Στέφανου Ξενάκη

Το αρνητικό το τρώμε αμάσητο, στο θετικό προβάλουμε όλες τις αντιστάσεις, επειδή ο ιος του αρνητισμού έχει μπει μέσα μας και ουσιαστικά έχει κυριέψει τη σκέψη μας.

4 Φεβρουαρίου 2021, πρωτοσέλιδα από κάποιες ελληνικές ιστοσελίδες που δεν είναι και οι πιο "κίτρινες": 

 -"Lockdown: 5 επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα έρχονται", 

-"Καμπανάκι κι από ECDC για την Ελλάδα.", 

-"Ανησυχία για την άνιση διανομή των εμβολίων", 

-"Βόμβα από Θωμαΐδη για τα λύματα στην Αττική". 

-"Συναγερμός στα Γιάννενα: Φόβοι αλλοίωσης δεκάδων εμβολίων. Σταμάτησαν οι εμβολιασμοί". 

-"Κορωνοϊός: κάποιοι έβγαλαν εξόγκωμα στη μασχάλη μετά το εμβόλιο." 

-"Σουηδία: 12.000 νεκροί από κορωνοϊό. Νέα μέτρα και τεράστια ανησυχία". 

-"Σαρωτική η διασπορά του ιού σε Αττική, Αχαϊα και Χαλκίδα"... 

Αντιλαμβάνομαι ότι ο δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά του. Απλώς του έχουν πει ότι "με το να φοβίζεις θα τραβήξεις πάρα πολύ κόσμο". Κι εδώ που τα λέμε δεν έχουν κι άδικο. 

Γιατί ο καλός ο Θεούλης μάς έδωσε ένα σοφό σύστημα και πρέπει να καταλάβουμε πώς ότι βάζουμε από τη μια μεριά του συστήματος θα βγει από την άλλη. 

Αν βάλω γνώση από τη μια πλευρά θα βγει γνώση από την άλλη πλευρά. 

Αν βάλω αγάπη από τη μια πλευρά θα βγει αγάπη από την άλλη πλευρά.  

Αν βάλω φόβο από την μια πλευρά θα βγει φόβος από την άλλη πλευρά. 

Αν βάλω σκατά από τη μια πλευρά θα βγουν σκατά από την άλλη πλευρά.  

Είναι πολύ σημαντικό να απέχουμε  από αυτόν τον ασύλληπτο αρνητισμό, ότι "σήμερα-αύριο πεθαίνουμε", αφού το 99% των δελτίων ειδήσεων είναι "αχ, βαχ, πεθαίνω σήμερα-αύριο". 

Όμως το γεγονός ότι υπάρχει ένα κατάστημα ανθυγιεινής διατροφής στη γωνία δεν φταίει εκείνο αν εγώ πηγαίνω και τρώω εκεί κάθε μέρα. 

Αν βλέπεις κάθε μέρα δελτία ειδήσεων θα έχεις θέμα με την αισιοδοξία σου, ελπίδα ούτε κατά διάνοια, θα είσαι αχ,βαχ, θα είσαι σε μια μόνιμη ανημπόρια, σε μια απελπισία, σε μια μαυρίλα, σε μια κατάθλιψη και προσωπικά θεωρώ ότι αν μελλοντικά μετρηθεί το αποτέλεσμα στην υγεία της καθημερινής εκτενούς θέασης δελτίων ειδήσεων θα είναι 10 με 15 φορές πιο επικίνδυνο απ' το τσιγάρο. 

Έχω ένα συγκλονιστικό βιβλίο να σας προτείνω που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Κάτοπτρο", λέγεται "Factfullness" (Εγκυρογνωμοσύνη) και έχει να κάνει με τους δείκτες της ανθρωπότητας τα τελευταία 100 χρόνια, οι οποίοι πάνε από το καλό στο καλύτερο. 

Απλώς δεν μαθαίνουμε ποτέ για αυτά τα πράγματα και θέλω να παραθέσω ένα-δύο πολύ μικρά κομματάκια από αυτό:  

"Το ποσοστό της ακραίας φτώχειας από το 1800 μέχρι σήμερα μειώνεται συνεχώς. Ο ρυθμός μείωσης της ακραίας φτώχειας υπήρξε ταχύτερος σήμερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ιστορία του κόσμου. " 

"Το μέσο προσδόκιμο ζωής από το 1800 μέχρι σήμερα ανεβαίνει συνέχεια."  

Ζούμε στο καλύτερο σύμπαν το οποίο υπήρχε ποτέ. Δεν λέω ότι δεν έχουμε προβλήματα, αλλά ζούμε στο καλύτερο σύμπαν που υπήρχε ποτέ. 

"Η παιδική θνησιμότητα, η παιδική εργασία, ο λιμός, μειώνονται θεαματικά." 

"Κορίτσια στο σχολεία, επιβίωση από παιδικό καρκίνο, ηλεκτροδότηση, νερό, δικαίωμα ψήφου των γυναικών, γραμματισμός, δημοκρατία αυξάνονται."  

"Η πορεία της μείωσης της βίας στις ΗΠΑ είναι σταθερά πτωτική, όμως από το 2000 περίπου και μετά που έχει γίνει η έκρηξη των ΜΜΕ, το ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούν ότι η βία ανεβαίνει είναι αυξημένο. Γιατί μπορεί τα εγκλήματα να έχουν μειωθεί κατά σημαντικό ποσοστό και συνέχεια να μειώνονται, η προβολή της όμως από τα δελτία ειδήσεων πολλαπλασιάζεται." 

Άλλο είναι τα πράγματα να πηγαίνουν καλά κι άλλο να αντιλαμβάνομαι ΕΓΩ ότι πηγαίνουν καλά. 

"Είναι εξίσου παράλογο και στρεσογόνο να μην αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί." 

"Δεν είναι να απορεί κανείς με την πλάνη της αέναης επιδείνωσης στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης που μας βομβαρδίζουν διαρκώς με κακές ειδήσεις. Φαίνεται πως όταν ακούμε κάποιον να λέει ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα, σκεφτόμαστε ότι εκείνο που θέλει να μας πει είναι να σταματήσουμε να ανησυχούμε ή και να αδιαφορήσουμε." 

Το αρνητικό το τρώμε αμάσητο, στο θετικό προβάλουμε όλες τις αντιστάσεις, επειδή ο ιος του αρνητισμού έχει μπει μέσα μας και ουσιαστικά έχει κυριέψει τη σκέψη μας.  

"Όταν μια κατάσταση βελτιώνεται εμείς σχεδόν ποτέ δεν το πληροφορούμαστε. Έτσι κατά συστηματικό τρόπο μας δημιουργείται μια πολύ αρνητική στρεσογόνα εντύπωση για τον κόσμο τριγύρω μας." 

Είχα διαβάσει στην περίοδο του κορωνοϊού ότι αυξήθηκε απότομα το ιικό φορτίο κάπου στη Θεσσαλονική και έψαξα και είδα την καμπύλη όπου όντως ανέβηκε, κάπου έπεσε και μετά ξανανέβηκε.  

Το θέμα είναι πως όταν έπεσε δεν μας το είπε κανένας. Είναι πάντα οι καλοθελητές για να μας πούνε μόνο ότι τα πράγματα χειροτερεύουνε, ενώ όταν θα βελτιωθούν δεν θα μας πει κανένας ποτέ κανένας, πρέπει να ψάξουμε μόνοι μας για να το βρούμε. 

Κι ένα ακόμη πάρα πολύ καλό σχετικό βιβλίο είναι "Stop reading the News" Rolf Dobeli όπου αναφέρεται πώς η τηλεθέαση δελτίων ειδήσεων είναι άκρως εθιστική και θέλει 30 ημέρες για να κοπεί, κάτι σαν το τσιγάρο. 

Κάθε χρόνο βλέπουμε 20.000 ειδήσεις αναλυτικά και το ερώτημα εδώ είναι "ποια είδηση από αυτές μας βοήθησε να πάρουμε μια καλύτερη απόφαση:" 

Βρείτε μια αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης και επιλέξτε πάρα πολύ προσεκτικά τι θα βάλετε μέσα σας. 

Γιατί αυτό που θα βάλουμε μέσα μας είναι αυτό που θα γίνουμε. Γιατί αν τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με μόνιμο άγχος και φόβο αυτό θα βγει σε μας. 

Κάθε στιγμή σπέρνουμε. Το θέμα είναι να είμαστε συνειδητοί την κάθε στιγμή στο τι σπέρνουμε. 

------

Ο Στέφανος Ξενάκης
είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΒΑ) από το Manchester Business School. Μετά από πολυετή σταδιοδρομία στο χώρο των ΜΜΕ και της Διαφήμισης, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το δικό του πάθος, την τέχνη της ζωής. Εργάστηκε με επιτυχία ως στέλεχος και επιχειρηματίας στο χώρο της Διαφήμισης από το 1993 έως το 2015. 

Έκτοτε ασχολείται με το πάθος του, την αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη, τις οποίες υπηρετεί παθιασμένα με τα κείμενα και τις ομιλίες του. Το πρώτο βιβλίο του με τίτλο ΤΟ ΔΩΡΟ, κυκλοφορεί από την Key Books και θέλει με πολύ απλό και εύληπτο τρόπο, μέσω της παράθεσης καθημερινών βιωματικών ιστοριών του συγγραφέα, να σου υπενθυμίσει πως κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα. 

Αυτή την εποχή εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το μάθημα ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ, ένα μάθημα αξιών και αυτογνωσίας, το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας από την πρώτη κιόλας δημοτικού. 

Το ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ έχει ήδη ξεκινήσει να διδάσκεται  ερευνητικά σε αρκετά σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Περήφανος πατέρας δύο κοριτσιών ηλικίας 6 και 9, της Αύρας και της Αίνειας.  Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου