Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Πράξεις Yγείας για τα Χριστούγεννα. Της Δρ. Σοφίας Δημοπούλου

Tα Χριστούγεννα σηματοδοτούν μία καινούργια αρχή, τη γέννηση του Θεανθρώπου και μέσα από αυτό δίνουν ελπίδα αναγέννησης στους ανθρώπους. Ποιες είναι λοιπόν οι πράξεις υγείας που μπορούμε να κάνουμε για τα Χριστούγεννα; 

Αρχικά αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι πώς θα δώσουμε περισσότερη ελπίδα αλλά και αναγέννηση στον εαυτό μας και τους γύρω μας. Γιατί αγαπώντας τον εαυτό μας βοηθάμε στην καλύτερη υγεία μας. 

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει να εγκαινιάσουμε στρατηγικές τέτοιες που να προστατεύουν την υγεία μας, όπως την εγκαθίδρυση μιας υγιεινότερης διατροφής από αυτήν που ήδη κάνουμε, την εγκαθίδρυση μιας καλύτερης φυσικής άσκησης από αυτήν που ήδη κάνουμε καθώς και τη διακοπή κάποιων κακών συνηθειών, όπως π.χ. αυτήν του καπνίσματος. 

Μπορούμε δηλαδή να αλλάξουμε τον τρόπο συντήρησης και φύλαξης των τροφίμων μας, μπορούμε επίσης να αλλάξουμε τον τρόπο παρασκευής του φαγητού μας έτσι ώστε να τρώμε περισσότερο υγιεινά. 


Μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας το περπάτημα ή το ποδήλατο ή μία άλλη φυσική δραστηριότητα που μας κάνει να νιώθουμε και να είμαστε καλύτερα. 

Μπορούμε επίσης να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας πράξεις αγάπης προς τον εαυτό μας όπως είναι η προσευχή και ο διαλογισμός. Μπορούμε να βάλουμε μέσα στην καθημερινότητά μας τη θετική ψυχολογία και τις θετικές σκέψεις. 

Μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις μας με τους δικούς μας ανθρώπους, με τους συγγενείς μας, με τους φίλους μας, με την οικογένειά μας. Μπορούμε να ενταχθούμε σε μία κοινωνική ομάδα όπως π.χ. σε μία χορωδία ή ότι άλλο μας είναι πιο προσιτό. 

Μπορούμε να αποκτήσουμε ένα καινούργιο χόμπι το οποίο μας βοηθάει στην ψυχική μας υγεία. Η ζωγραφική, το πλέξιμο κ.λπ. είναι χόμπι που βοηθούν στη χαλάρωση της ψυχής και του πνεύματος. Μπορούμε επίσης να κάνουμε κάτι καινούργιο ούτως ώστε να ακονίσουμε το μυαλό μας όπως η επίλυση σταυρόλεξων ή να παίξουμε  ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. 

Όλα αυτά είναι πράξεις βελτίωσης της υγείας μας τόσο της σωματικής όσο και της διανοητικής συναισθηματικής και ψυχολογικής! Το σημαντικό είναι να νιώθουμε και να είμαστε ενεργοί και δραστήριοι μέσα στην καθημερινότητα μας και να μην υποκύπτουμε στις προκλήσεις τής όποιας αρρώστιας. 

Εάν ήδη πάσχουμε από κάτι, οι πράξεις υγείας για τον εαυτό μας είναι να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες - συμβουλές των γιατρών μας, παραμένοντας πάντα αισιόδοξοι και θετικοί. Ας είναι αυτά τα Χριστούγεννα μια νέα αρχή στη σχέση μας με τον εαυτό μας με το σώμα μας, με την υγεία μας, αλλά και με την οικογένειά μας. 

Γιατί όταν εμείς είμαστε καλά τότε και αυτοί που αγαπούμε και μας αγαπούν και είναι δίπλα μας είναι και αυτοί καλά!! 

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!! 
--------------------------
Σοφία Δημοπούλου είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι προσωπική ιατρός ενηλίκων στο ΓΕΣΥ, στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης στη Λευκωσία. Υπηρέτησε την υγεία από διάφορες θέσεις μέσα από το ΕΣΥ για 23 χρόνια, ως γενική ιατρός και ως συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας. Είναι ιδρύτρια της Ακαδημίας Υγιών Πολιτών και τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από το 2001. Είναι ακόμη ομιλήτρια σε θέματα αγωγής και προαγωγής υγείας και υπήρξε εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών αγωγής σε θέματα διατροφής. Για το πλήρες βιογραφικό της πατήστε εδώEπιστροφή

1 σχόλιο: