Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Εστιαστείτε στον "Πολικό Αστέρα". Του Άρη Νότη

Το Αστέρι Του Βορρά - Ο Πολικός Αστέρας - Night Sky Greece
Τι αποπνέετε; Ελπίδα ή θάνατο; Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα, αλλά πολύ ουσιαστικό. Για ποιο μιλάτε και σκέπτεστε την περισσότερη ώρα;

Τι αποπνέετε; Ελπίδα ή θάνατο; Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα, αλλά πολύ ουσιαστικό. Για ποιο μιλάτε και σκέπτεστε την περισσότερη ώρα; Για το ότι θα καταφέρετε να βγείτε με επιτυχία από αυτή την πρόκληση, αλλάζοντας προς το καλύτερο κάποια πράγματα που φαίνεται πώς δεν λειτουργούσαν, ή για το ότι δεν πρόκεται να την βγάλετε καθαρή, ότι πλησιάζει το τέλος σας;

Τα δύο άκρα, θετικότητα και φόβος, αναμετρώνται μέχρι τελικής πτώσης για μια ακόμη φορά. Κι αν δεν είστε φύσει αισιόδοξοι, υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται να γίνετε. Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Οι ακόλουθοι είναι ορισμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ζωντανή την "ελπίδα", απομακρυνόμενοι από την "λειτουργία επιβίωσης".

Πείτε αυτό που σας προβληματίζει και διαχειριστείτε με σύνεση 

Σε καιρούς, όπως αυτούς που διανύουμε, υπάρχει ένα επίπεδο πίεσης που κάποιοι άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να σηκώσουν. Ο πιο σημαντικός τρόπος για να διαχειριστείτε αυτή την πίεση είναι η ανεύρεση ατόμων για ανοιχτή συνομιλία. Μη φοβάστε να πείτε αυτό που σας προβληματίζει, που σας απασχολεί. Ταυτόχρονα αν είσαστε άτομα που έχετε υπό την επίβλεψή σας άλλους ανθρώπους χρειάζεται να τους παρουσιάσετε την ελπιδοφόρα εικόνα δίχως την φτιασίδωση των εμφανιζόμενων προκλήσεων.

Εκπαιδεύστε τον θετικό "μυ"

Αν ανήκετε στον επιχειρηματικό τομέα είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την αισιοδοξία σας και να επιμείνετε στο στόχο σας, όπως αυτός προκύπτει υπό τις παρούσες συνθήκες και να θυμάστε ότι τίποτα σπουδαίο δεν χτίστηκε ποτέ εν μια νυκτί. Το κλειδί είναι υπομονή κι επιμονή. Ακόμη κι αν έχετε μια φυσική αντίσταση δείτε την αυτοπειθαρχία σαν ένα "μυ" που χρειάζεται να εκπαιδεύσετε και να αναπτύξετε.

Βλέπετε μόνο τον "πολικό αστέρα"

Το σημαντικό είναι πάντα να είσαστε προσηλωμένοι στον "πολικό αστέρα". Όλοι έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας. Τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας. Όταν είμαστε αντιμέτωποι με αντιξοότητες, είναι το καλύτερο διάστημα για  την κατανόηση του περίφημου αποσπάσματος ότι "κάθε μάχη κερδίζεται ή χάνεται πριν γίνει ποτέ" (από την ιδέα που έχουμε στο μυαλό μας), και έχοντας αδιάκοπη εστίαση στην υπερνίκηση των εμποδίων. Ας έχουμε συνέχεια το βλέμα μας στραμμένο στον "πολικό αστέρα".

Ρυθμίστε το μυαλό σας να βρει τα μαθήματα και τα θετικά

Διατηρήστε την ελπίδα και την χαρά ενόψει της δυσκολίας κυρίως ρυθμίζοντας το μυαλό σας για να βρει τα μαθήματα και τα θετικά σε ό,τι συμβαίνει. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι εσείς είσαστε οι κύριοι της ψυχικής σας κατάστασης και όχι οι περιστάσεις γύρω σας. Τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει όταν βλέπετε τα πάντα ως σκαλοπάτι προς το επιθυμητό μονοπάτι.

Θέστε εφικτούς στόχους 

Απομακρύνετε τα "ραδιοπαράσιτα" θέστε εφικτούς στόχους που σας βοηθούν να περάσετε από τις συμπληγάδες και να συνδεθείτε με τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σας. Αυτά τα σημαντικά που απωθείτε μπορεί να είναι κάποιος υγειονομικός έλεγχος, η οικογένειά σας, ή - όταν είσαστε σε φάση δύναμης και πάλι - το όραμά σας για την καλυτέρευση αυτού του κόσμου.

Βρείτε το "κέντρο" σας
Όταν βρίσκεστε σε λειτουργία επιβίωσης ή αλλιώς σε συνθήκη "πάλης ή φυγής" ίσως αισθάνεστε ότι η ζωή σας είναι εντελώς εκτός του ελέγχου σας. Όλα όσα κινούνται γύρω σας, μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε επισφαλή θέση, λίγο προτού ξεφύγουν. Ενσωματώστε λοιπόν εφικτά χόμπι και δράσεις στην καθημερινότητά σας, πράγματα που σας ικανοποιούν. Τι σας φέρνει χαρά και ηρεμία; 
-Kάποια εθελοντική δράση; 
-O πειραματισμός με κάτι που δεν έχετε ξανακάνει; 
-Η εκμάθηση μιας γλώσσας λογισμικού και η ανάπτυξη των δικών σας εφαρμογών; 
H επίτευξη αυτής της αίσθησης ηρεμίας μπορεί να σας συντονίσει στον κατάλληλο φυσικό και νοητικό χώρο για να αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες και να εξέλθετε απ' αυτήν την κατάσταση επικεντρωμένοι μέσα σας. 
Εκτιμήστε την κάθε μέρα
Η ανανύψασα από τον καρκίνο Lee Rhodes (που ίδρυσε το πρόγραμμα βοήθειας καρκινοπαθών glassybaby) αναφέρει ότι μετά την ανάνυψή της εργάζεται και αγαπά με περισσότερη δύναμη και ικανοποίηση από ποτέ προηγούμενα. Τα ακόλουθα λόγια είναι δικά της:
Σε περιόδους προσωπικής δυσκολίας είναι εύκολο να νιώθετε ότι δεν έχετε καμία επιλογή. Όμως το πώς χρησιμοποιείτε την ημέρα είναι μια επιλογή δική σας για πάντα, αδράξτε την λοιπόν με αποφασιστικότητα και ευγνωμοσύνη. Οποιοδήποτε μεγάλο γεγονός στη ζωή, είτε αυτό είναι η ανάνυψη από καρκίνο, είτε η υπέρβαση της ηλικίας των 50 δημιουργεί μια εσωτερική φλόγα και μας κάνει να θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ημέρα. 
Μελέτες δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα είναι ισχυρή δεξιότητα στον κόσμο της εργασίας. Η ικανότητα ανάκαμψης μετά από αντιξοότητες, το να βασιζεστε στον εαυτό σας και να χρησιμοποιείτε δικούς σας πνευματικούς πόρους για να επιβιώσετε έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη δύναμη παραμονής και επιτυχία. Στην Αμερική οι εργοδότες αντιλαμβάνονται την αξία της ανθεκτικότητας και εκπαιδεύουν ενεργά τους υπαλλήλους τους σε αυτήν. Χρησιμοποιείστε τις δυσκολίες για να τροφοδοτήσετε τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σας στόχους, αλλα μη φοβάστε να σταματήσετε να μυρίσετε τα τριαντάφυλλα.
Αξιολογήστε τις προσπάθειές σας και τις προσπάθειες των συναδέλφων σας και βάλτε τις σε προοπτική. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για μια καλή δουλειά, αλλά αναγνωρίστε και τη δουλειά των γύρω σας, είτε με ευγενικά λόγια είτε με άλλα κίνητρα. Η εκτίμηση αυτής της προσπάθειας δείχνει πόσο έχετε προοδεύσει από αυτές τις αντίθετες αρχές και επίσης αποκαλύπτει ότι έχετε ακόμη δουλειά να κάνετε. 
Παρά την ταλαιπωρία που μπορεί να νιώθουμε όταν συμβαίνουν, οι αντιξοότητες μπορούν να οδηγήσουν στην αναγνώριση, οι δυσκολές μπορούν να προκαλέσουν δημιουργικότητα και η θλίψη μπορεί να οδηγήσει στην αποφασιστικότητα όταν όλα διοχετεύονται σε θετικές προσπάθειες. Η μετάβαση μέσω προκλήσεων και η έξοδος από την άλλη πλευρά μπορεί να εμπνεύσει και να επηρεάσει την επαγγελματική σας ζωή όσο και την προσωπική σας.
----------------------------
O Άρης Νότης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της ιστοεφημερίδας ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, κλινικός υπνοθεραπευτής, νευρογλωσσικός προγραμματιστής και συγγραφέας.   Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου