Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Αποτοξινώστε τη λίστα για το τραπέζι σας. Της Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου

Stricter rules at supermarkets to be enforced from Monday | News ...
Η περίοδος που διανύουμε είναι ίσως ιδανική για να αποτοξινώσουμε τη λίστα τροφίμων για το τραπέζι μας. Δείτε τι να προτιμάτε και τι να αποφεύγετε όταν βγαίνετε για ψώνια.

Τι πρέπει να προσπαθείτε να αποφεύγετε κάθε φορά που κάνετε τα ψώνια για τα γεύματα της εβδομάδας:

-Τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά χρώματα, πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης ή συντηρητικά.  

-Οποιοδήποτε προϊόν περιέχει τεχνητά γλυκαντικά ή επιπλέον ζάχαρη. 

-Προϊόντα υψηλής επεξεργασίας, όπως τεχνητό τυρί 

-Προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (προσεκτική επιλογή σε ψάρια όπως σφυρίδα, ξιφίας και τόνος) 

-Υδρογονωμένα έλαια (κυρίως φοινικέλαιο που βρίσκουμε συχνά σε γλυκά και άλλα ψημένα αγαθά)
-Τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, γλουτένη ή λακτόζη, μόνο εφόσον έχετε δυσανεξία σε κάποιο από αυτά τα συστατικά. 

Συνήθειες-κλειδιά 

Οι ακόλουθες συνήθειες θα βελτιώσουν την καθημερινή ποιότητα της ζωής σας και θα δώσουν άμεσα πλεονεκτήματα στην εμφάνισή σας.

1. Όχι στα αναψυκτικά. Είναι απλό: προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε καθετί που περιέχει ανθρακικό σαν κάτι που δεν υπάρχει!

2. Καταναλώστε καλές πρωτεΐνες. Βάλτε σε τακτική βάση στο διαιτολόγιό σας τροφές που είναι πηγές καλής πρωτεΐνης, όπως ψάρι ψητό στη λαδόκολλα, αβγά, άπαχο κοτόπουλο στον φούρνο με μυρωδικά.

3. Προγραμματίστε τα γεύματά σας. Ιδίως όταν δουλεύουμε, συχνά ξεχνάμε εντελώς το φαγητό. Αυτό είναι άσχημο, ειδικά αν υποφέρετε από κρίσεις υπογλυκαιμίας. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να προγραμματίζετε ακριβώς πότε θα βάλετε κάτι στο στόμα σας.

4. Ναι στα καλά λιπαρά. Υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά. Αυτό που χρειάζεται είναι να αυξήσετε τα πρώτα και να μειώσετε όσο γίνεται τα τελευταία, ώστε να διατηρείτε σε καλά επίπεδα τη γλυκόζη στο αίμα σας, αλλά και την ενέργειά σας μέσα στην ημέρα. Το ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας απορροφούνται και χωνεύονται εύκολα από τον οργανισμό, έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Αποτέλεσμα εικόνας για ωρα να λαμψεις

5. Ανακαλύψτε τις υπερτροφές. Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τα «superfoods», δηλαδή τροφές που συνδυάζουν πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων, δίνοντας ταυτόχρονα ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά όλα μέσα σε έναν καρπό (π.χ. γκότζι μπέρι). Αναζητήστε αυτές τις υπερτροφές (δείχνοντας προτίμηση στις ελληνικές καλλιέργειες) και επιλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν στη γεύση και στις ιδιότητες.

6. Μην ξεχνάτε το πρωινό. Ένα καλό πρωινό δίνει την απαραίτητη ώθηση στο σώμα και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, ώστε να λειτουργεί σωστά όλη τη μέρα.

7. Όχι μετά τις 9 μ.μ. Είναι δύσκολο, όμως το να παίρνει κάποιος το δείπνο του το αργότερο έως τις 9 το βράδυ μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο τόσο  για τη διάθεσή του όσο και για τη σιλουέτα του.

8. Τρώτε με ηρεμία. Το αμελούμε πολύ και πολλοί, τρώγοντας βιαστικά και μηχανικά, αλλά είναι σημαντικό να παίρνουμε τον χρόνο μας για κάθε γεύμα, εστιάζοντας στο φαγητό, αλλά και στους ανθρώπους που είναι μαζί μας. Αυτό εξασφαλίζει ότι η θρέψη θα φτάσει στον οργανισμό με προσοχή, ευγνωμοσύνη και αγάπη. Έτσι όπως πρέπει!

9. Μία μέρα για μένα. Καθιερώστε μία μέρα -ιδανικά κάθε εβδομάδα, αλλά έστω και μία φορά τον μήνα, είναι καλό για αρχή- που θα είναι αφιερωμένη σε σας! Αυτό σημαίνει ότι θα απολαύσετε ένα ξεχωριστό πρωινό με όσα σας αρέσουν και ταυτόχρονα νιώθετε ότι σας κάνουν καλό, θα ετοιμάσετε το αγαπημένο σας πιάτο για γεύμα, θα ασχοληθείτε με μία δραστηριότητα που σας αρέσει (π.χ. κηπουρική) και θα χαλαρώσετε με μία ώρα «σπιτικό spa», κάνοντας ένα αρωματικό αφρόλουτρο και φροντίζοντας το δέρμα σας με scrub και λοσιόν.

Να θυμάστε ότι η υγεία και η ομορφιά ξεκινά από την αγάπη προς τον εαυτό μας, οπότε αυτή η συνήθεια αξίζει την προσπάθεια και σίγουρα θα φέρει αποτέλεσμα.
---------------------------------------

Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 10 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Healing Herbs Spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα www.marinaserafimidou.gr Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου