Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ο Φόβος της Αλλαγής, Της Μαριάννας Μεταξάτου

Αποτέλεσμα εικόνας για fear of change

Αφήστε τα παλιά να φύγουν και καλοδεχτείτε τα καινούργια που έρχονται. Ας γίνει αυτό μια δέσμευση για όλη τη χρονιά.

Η λέξη «κρίση» στα Κινέζικα αποδίδεται με δύο ιδεογράμματα που το ένα σημαίνει «κίνδυνος» και το άλλο «ώρα για αλλαγή». Είναι σίγουρο ότι όταν υπάρχει κρίση, υπάρχει και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι άσχημο και οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούσαμε μέχρι τώρα για να ξεπεραστεί η κρίση.

Η κρίση μπορεί να είναι παγκόσμια όπως είναι η κρίση για το περιβάλλον, μπορεί να είναι εθνική, πολιτική, κοινωνική ή απλά προσωπική. Ένα πρόβλημα υγείας, εργασίας, σχέσεων, ή οικονομικό είναι μια κρίση που όλοι κάποια στιγμή περνάμε.

Είμαστε όμως έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές; Συχνά επιμένουμε στους παλιούς μας γνώριμους τρόπους και στις παλιές συνήθειες ενώ βλέπουμε ότι έχουμε αρνητικά αποτελέσματα και δεν πάει άλλο. Γαντζωνόμαστε σε έναν τρόπο ζωής που έχουμε συνηθήσει και ας μην μας εξυπηρετεί πια με αποτέλεσμα να χάνουμε το παρόν και να καταστρέφουμε το μέλλον.

Κι αυτό γιατί το καινούργιο μας τρομάζει ακόμα και αν είναι για καλύτερα, ενώ με τα ήδη γνωστά νοιώθουμε ασφάλεια έστω και αν είναι χειρότερα. Η ζωή μας όμως είναι γεμάτη αλλαγές. Καινούργια πράγματα εμφανίζονται συνέχεια σε κάθε τομέα και αν δεν έχουμε την ικανότητα να αλλάζουμε και να προσαρμοζόμαστε στα καινούργια δεδομένα μένουμε εκτός πραγματικότητας και με άσχημες συνέπειες.

Αν είμαστε ανοικτοί στις αλλαγές και παρατηρούμε κάθε καινούργιο και διαφορετικό που μας συμβαίνει με θετική και φιλοσοφική διάθεση ζούμε τη ζωή μας με πολύ λιγότερο στρες και αξιοποιούμε και τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.

Πήγαινε με τη ροή του ποταμού. Η ζωή είναι σαν το νερό στο ποτάμι που έχει μια συνεχή ροή, περνάει από πολλά διαφορετικά μέρη και το τοπίο, καθώς και οι συνθήκες αλλάζουν καθημερινώς. Το μόνο που μπορείς να κάνεις σε ένα ποτάμι είναι να πας με τη ροή του εναρμονίζοντας την κίνηση σου μαζί του.

Κόντρα στο ποτάμι δεν γίνεται να πας αλλά ούτε να μείνεις στάσιμος θα αντέξεις για πολύ, όσο καλά κι αν έχεις γαντζωθεί. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις θα κουραστείς πολύ και στο τέλος θα σε παρασύρουν τα νερά απροετοίμαστο χωρίς να έχεις τον έλεγχο των κινήσεων σου.

Αν νιώθεις ότι έχεις χάσει το μέτρο και την ισορροπία, αν είσαι κουρασμένος, απογοητευμένος, αν νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει ή αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το νόημα της ζωής σου, τότε ίσως φταίει ότι δεν πηγαίνεις με τη ροή του ποταμού.

Εναρμόνιση με τη ροή. Ζήσε το «τώρα» Είναι όπως όταν χορεύεις που τα βήματα σου ακολουθούν το ρυθμό της μουσικής. Ούτε πιο αργά, ούτε πιο γρήγορα. Ζεις όταν χορεύεις ολοκληρωτικά στο παρόν ακούς τη μουσική και την κάνεις βήματα και κίνηση.

Χρειάζεται που και που να στεκόμαστε για λίγο αφήνοντας έξω από μας την ταχύτητα της σύγχρονης ζωής και τον γρήγορο τρόπο σκέψης που έχουμε συνηθίσει και να λειτουργούμε έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε και να έχουμε συνείδηση του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή. Αν μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε αυτό που συμβαίνει τότε θα ξέρουμε πως να αντιδράσουμε ανάλογα.

Η κατάλληλη στιγμή. Τα πράγματα που πραγματικά επιθυμούμε, γίνονται πάντα όταν έχουμε θετική στάση και έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Γίνονται την κατάλληλη στιγμή. Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε εμπιστοσύνη και να μπορούμε να επιδείξουμε την ανάλογη υπομονή χωρίς να βιάζουμε τις καταστάσεις.

Όλα γίνονται στην ώρα τους, όπως ακριβώς γίνεται και στην φύση όταν φυτρώνουν οι σπόροι, ωριμάζουν οι καρποί ή πέφτουν τα φύλλα από τα δέντρα.

Να βλέπεις τις ευκαιρίες. Η στάση που έχουμε στη ζωή μας πρέπει να είναι τέτοια που να μας επιτρέπει διαισθητικά να ακολουθούμε τις συνεχείς αλλαγές που συναντάμε ακολουθώντας το ρεύμα του ποταμού. Να είμαστε ανοιχτοί στα καινούργια δεδομένα και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Αλλά όπως στο χορό, έχουμε την υπομονή να περιμένουμε να ακούσουμε την κατάλληλη στροφή για να εκτελέσουμε μια φιγούρα, και αυτή τη στροφή δεν πρέπει να την χάσουμε, έτσι και στη ζωή πρέπει να περιμένουμε να μας δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, που δεν πρέπει όμως να χάσουμε.

Είμαστε έτοιμοι και διαισθητικά ξέρουμε πότε έρχεται. Όταν μάθουμε να κινούμεθα αρμονικά μέσα στο ρυθμό και τη ροή των ενεργειών που κινούνται γύρω μας τότε αποκτούμε μια καινούργια αίσθηση ελευθερίας και ασφάλειας.

 Ακολουθούν θετικές δηλώσεις που θα βοηθήσουν. 

  • Αφήνω ελεύθερα και με χαρά παλιές συνήθειες, βιώματα και αναμνήσεις που δυσκολεύουν τη ζωή μου, να φύγουν και αποδεσμεύομαι από αυτές. 
  • Δέχομαι με χαρά τις καινούργιες εμπειρίες που έρχονται στη ζωή μου. 
  • Οι καινούργιες καταστάσεις και οι καινούργιες γνωριμίες που έχω είναι για να με βοηθήσουν στην ανάπτυξη μου και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. 
  • Προκαταλήψεις και απόλυτες θέσεις και απόψεις δεν έχουν πια θέση σε μένα. 
  • Είμαι απόλυτα ανοικτός σε καινούργιες ιδέες και αντιλήψεις που φέρνουν αλλαγές προς το καλύτερο. Επιτρέπω στους αγαπημένους μου να αλλάζουν και χαίρομαι για τις καινούργιες τους εμπειρίες. 
  • Η ανώτερη ευφυΐα συνεχώς μου στέλνει νέες ιδέες και γεγονότα στη ζωή μου. Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής. 
  • Είμαι ελεύθερος να αλλάξω σε ένα καλύτερο άτομο και ξέρω πως έχω τη βοήθεια του σύμπαντος γι αυτό. 
----------------------

Η Μαριάννα Μεταξάτου είναι καθηγήτρια της Μεθόδου Σίλβα. Για το πλήρες βιογραφικό της πατήστε εδώ και κατευθυνθείτε προς το κάτω μέρος του ιστότοπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου