Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Όταν το ράδιο σου κάνει παράσιτα πριν το πας για επισκευή το ρυθμίζεις πρώτα. Του Παναγιώτη Μεταξάτου


Σήμερα και στον ελεύθερο χρόνο μας έχουμε ''φορτώσει'' στόχους. Πολλές φορές λες και ζούμε για τους άλλους. Βάζουμε προτεραιότητες στα παιδιά, στο σύντροφο, στους γονείς, στους φίλους, στην εργασία και στο τέλος το ''φορτίο'' είναι ασήκωτο.

Ο νους και το σώμα μας πολλές φορές αποσυντονίζονται, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί έντονο στρες. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, μετά από μια έντονη περίοδο πολλών αλλαγών, όπως τον τελευταίο καιρό έχει γίνει στη ζωή μας.

 Ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί, οι αλλαγές δεν είναι πια προβλέψιμες από τον μέσο άνθρωπο, συμβαίνουν ξαφνικά και αιφνιδιάζουν. Οι πιέσεις που δέχεται το άτομο είναι μεγάλες και η μόνη αντίδραση που έχει ο οργανισμός είναι να τεθεί σε συναγερμό. Αυτό είναι το στρες, η απάντηση τού οργανισμού μας στις πιέσεις που δέχεται.

 Ένα ξαφνικό αρνητικό γεγονός (στιγμιαίο στρες) αναγκάζει τον εγκέφαλο να παράγει τις κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη, κορτιζόλη). Συνέπεια τους είναι να υπερλειτουργήσουν 14 διαφορετικά όργανα μέσα στο σώμα (καρδιά, πνεύμονες, στομάχι, συκώτι, πάγκρεας κ.λπ.) κι αυτή η υπερλειτουργία σημαίνει φθορά αν είναι καθημερινή διαδικασία. Το ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικό τρόπο έχει και το χρόνιο στρες.

Ένα ερέθισμα φυσικό ή ψυχικό που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια φυσική καταπόνηση ή ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα διαρκείας μπορεί να φέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα. Τα ''σημάδια'' είναι εμφανή όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους άλλους. Κούραση, υπερένταση, ατονία, έλλειψη ενδιαφέροντος, αρνητικότητα και άλλα είναι μερικά από αυτά τα σημάδια και συνήθως συνοδεύονται και με σωματικές δυσκολίες.

Το στρες θεωρείται υπεύθυνο από την ιατρική επιστήμη, για το 90% των ασθενειών που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Τις περισσότερες φορές, λίγη χαλάρωση, κάποιο διάλειμμα, μια ευχάριστη ενασχόληση (χόμπι), μια όμορφη παρέα, ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον, μια μουσική βραδιά αρκούν για να επανέλθει η ισορροπία. Σήμερα όμως και στον ελεύθερο χρόνο μας έχουμε ''φορτώσει'' στόχους.

Πολλές φορές λες και ζούμε για τους άλλους. Βάζουμε προτεραιότητες στα παιδιά, στο σύντροφο, στους γονείς, στους φίλους, στην εργασία και στο τέλος το ''φορτίο'' είναι ασήκωτο. Μερικοί θυμώνουν με τον εαυτό τους, γιατί καταλαβαίνουν ότι μόνοι τους φορτώνονται, ή δυσκολεύονται να πουν όχι. Πολλοί έχουν συνδέσει ασυνείδητα, από την νηπιακή ακόμη ηλικία, όταν είχαν κάποιο πρόβλημα να τους βάζουν κάτι στο στόμα τους (γάλα, νερό, φαγητό ή πιπίλα). Αυτό τους ηρεμούσε τότε, αλλά το ίδιο γίνεται και τώρα.

Για μερικούς η αντίδραση τους στο ''πρόβλημα '' είναι να τρώνε, να πίνουν ή να καπνίζουν. Και οι τρεις συμπεριφορές είναι ''βάζουν κάτι στο στόμα τους''. Άλλοι παίρνουν εύκολα κάποιο ηρεμιστικό, αγχολυτικό ή παυσίπονο και χωρίς να το θέλουν, δημιουργούν ένα ''πρόγραμμα'' στον εγκέφαλο τους, που λειτουργεί αντανακλαστικά και είναι ένα είδος εξάρτησης που έχει αρνητικές συνέπειες. Η φυσιολογική συμπεριφορά μας στα ψυχοσωματικά μας προβλήματα θα έπρεπε να είναι η σωματική και νοητική μας χαλάρωση.

 Οι ισχυρότατοι μηχανισμοί προστασίας που έχουμε (ανοσοποιητικό) ενεργοποιούνται μόλις χαλαρώνουμε σώμα και νου. Η ιατρική επιστήμη γνωρίζει σήμερα ότι στη συχνότητα εγκεφαλικών κυμάτων ΑΛΦΑ (χαλάρωση) το σώμα παράγει τις γνωστές ορμόνες σεροτονίνη, ντοπαμίνη οι οποίες μας δημιουργούν ευχάριστη διάθεση αλλά και αυξάνεται επίσης η παραγωγή λεμφοκυττάρων που είναι η φυσική μας άμυνα σε ότι επιβουλεύεται την υγεία μας (ιοί, βακτηρίδια, μικρόβια κ.λπ.). 

Παρόλο που είναι μια φυσική κατάσταση η χαλάρωση, θέλουμε εκπαίδευση για να πετύχουμε τα αποτελέσματα της γρήγορα και θεαματικά. Ένας νους απείθαρχος, ατίθασος και περίεργος, εάν δεν ελεγχθεί, γίνεται μάλλον καταστρεπτικός ή τεμπέλης. Αντίθετα ο νους που εκπαιδεύεται να πειθαρχήσει σε συγκεκριμένες σκέψεις (προγράμματα), καταφέρνει να συνεργαστεί καταπληκτικά με τον εγκέφαλο και να έχει το άτομο ότι επιθυμεί.

 Η ελεγχόμενη χαλάρωση μπορεί να επιτευχθεί με ολιγόωρη εκπαίδευση και να λειτουργεί αντανακλαστικά σε δευτερόλεπτα. Υπάρχει όμως και ένα ακόμη πιο σπουδαίο όφελος. Ο έλεγχος των σκέψεων του. Δηλαδή να σκέπτεται αυτό που θέλει και μόνο αυτό, ακυρώνοντας οτιδήποτε ανεπιθύμητο.

 Η κβαντική φυσική μάς έχει ξεκαθαρίσει, ότι αυτός ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε είναι και δικό μας δημιούργημα και πως αν έχουμε μια καθαρή εικόνα στο νου μας, για το τι ακριβώς θέλουμε να γίνει, ο εγκέφαλος μας με τα σπουδαία δίκτυα που έχει, είναι σε θέση να την πραγματοποιήσει αντικειμενικά.

Έτσι παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και αποκτούν νόημα οι πράξεις μας. Από το 1966 διδάσκεται σε όλον τον κόσμο (131 χώρες, 46 γλώσσες, 62 πανεπιστήμια,135 βιβλία) η γνωστή Μέθοδος ΣΙΛΒΑ. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει το διήμερο σεμινάριο της Μεθόδου ''Για τον έλεγχο του στρες και την εξέλιξη του νου'' και έχουν μάθει να λειτουργούν σε χαμηλότερη εγκεφαλική συχνότητα (ΑΛΦΑ) με συνείδηση και να προγραμματίζουν αυτό που θέλουν και να το επιτυγχάνουν.

Μπείτε στο www.silva.gr και ενημερωθείτε ή τηλεφωνείστε στο 0030 210 36 10 822.
------------------------


Ο Παναγιώτης Μεταξάτος είναι επιτυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με πολλαπλή δραστηριότητα. Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς κι αργότερα παρακολούθησε 4 εξειδικευμένα σεμινάρια Μάρκετινγκ και Πωλήσεων. Έχει Doctora στον Ψυχοπροσανατολισμό και είναι καθηγητής της Μεθόδου Σίλβα.
 Έχει επίσης εκπαιδευτεί για 4 χρόνια στην Ατομική Ψυχολογία και έχει διδάξει Ψυχολογία Πωλήσεων σε αναγνωρισμένες Σχολές Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ. Διδάσκει σεμινάρια πωλήσεων εδώ και 25 χρόνια σε χιλιάδες πωλητές του πιο σκληρού είδους Door to Door έχοντας δημιουργήσει Σχολή Πωλήσεων στον επαγγελματικό του χώρο. Εδώ http://www.silva.gr/?page_id=1968 το πλήρες βιογραφικό του. Εδώ http://www.silva.gr/ η ιστοσελίδα της Μεθόδου Σίλβα. Eπιστροφή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου