Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Είμαστε Προορισμένοι να Πετύχουμε, Συνέντευξη Χαράλαμπου Σολέα

Χαράλαμπος
Σολέας
Κάντε αλλαγές ζωής σταματήστε να φοβάστε το άγνωστο, αν έχετε φτάσει στον πάτο αλλάξτε κάτι, αν δεν πετύχει αλλάξτε κάτι άλλο, συνεχίστε και σίγουρα θα πετύχετε.

1.Σε καλωσορίζω Χαράλαμπε στην "Προσωπική Ευεξία". Σκεφτόμουν καιρό μια συνέντευξη μαζί σου για το περιοδικό και φαίνεται έφτασε η στιγμή. Θέλω κατ' αρχάς να σε ρωτήσω ποιο είναι το κίνητρο της ενασχόλησής σου με σεμινάρια αυτοβελτίωσης και προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης;

 -Γεια σου Άρη. Σ’ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας, που ένας απ’ αυτούς είμαι κι εγώ, απ’ την αρχή αυτής της υπέροχης προσπάθειας σας και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία μας θα αναπτυχθεί. Άρχισα ν’ ασχολούμαι με θέματα προσωπικής ανάπτυξης από πολύ μικρός, μιας κι ότι έπεφτε στα χέρια μου το διάβαζα κι όπως οι πιο πολλοί από μας, όλη εκείνη την γνώση που μάζευα δεν την είχα βάλει σε εφαρμογή επάνω στον εαυτό μου. Ίσως και να μην γνώριζα πώς να το κάνω. 

      Αυτό όμως που με έκανε να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά, να σπουδάσω και ν’ αρχίσω να εφαρμόζω όλα εκείνα που για χρόνια διάβαζα, πρώτα στον εαυτό μου και κατόπιν στους συνάνθρωπους μου, ήταν μια περιπέτεια υγείας μου πριν 14 χρόνια, όπου κινδύνεψε η ζωή μου. Ήταν το έναυσμα για να μπω σε μια αναζήτηση αυτοβελτίωσης και πνευματικής ανάπτυξης. Αυτό μαζί με το αίσθημα της προσφοράς που πάντα με κυριαρχούσε ήταν και είναι το κίνητρο που συνεχώς με σπρώχνει και με ενισχύει να προχωράω. 

 2. Πες μου κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα ωφέλειας των μαθημάτων σου που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσεις.

 -Το μεγαλύτερο όφελος είναι τα θετικά αποτελέσματα που οι άνθρωποι βιώνουν στη ζωή τους αφού παρακολουθήσουν κάποιο από τα προγράμματα, τα σεμινάρια ή τα μαθήματά μου. Όταν επικοινωνούν μετά από μερικούς μήνες και μου αναφέρουν τις σημαντικές αλλαγές που βίωσαν είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση που θα μπορούσα να πάρω. Θυμάμαι έναν από τους πρώτους μαθητές μου στο πρόγραμμα «Αυτό-Ύπνωση Για Επίτευξη Στόχων», ήταν 24 χρονών και εργαζόταν ως εργάτης στις οικοδομές, να μου τηλεφωνεί γεμάτος χαρά και να μου αναγγέλλει την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που ήταν ο κύριος στόχος του. 

     Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν συναντώ ανθρώπους και μου αναφέρουν ότι ήρθαν κοντά μου και έκαναν πριν χρόνια το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος και είναι ακόμα μη καπνιστές και με ευχαριστούν γι’ αυτό. Ή όταν με πλησίασε και με ευχαρίστησε κοπέλα που βοήθησα τον άντρα της να ξεπεράσει την φοβία του για τα αεροπλάνα καταφέρνοντας έτσι μετά από 5 χρόνια γάμου να πάνε ταξίδι του μέλιτος. Ή ένα ευχαριστήριο μήνυμα που έλαβα από μια πελάτισσα μου που μου ανέφερε ότι ήταν έγκυος και ζητούσε να γίνω ο νονός του παιδιού. Αφού προηγουμένως είχαν κάνει αμέτρητες προσπάθειες με τον σύζυγο της κι είχαν δοκιμάσει κάθε λύση που τους είχαν προτείνει οι γιατροί, ήρθαν σε μένα ως ύστατη προσπάθεια για να σώσουν το γάμο τους... 

 3. Ένα κομμάτι των σεμιναρίων σου, ως γνωστόν, περιλαμβάνει πυροβασία, δηλαδή περπάτημα σε αναμμένα κάρβουνα (κυριολεκτικά). Γιατί την έχεις ενσωματώσει; 

 -Εδώ και 6 χρόνια παρουσιάζω δύο φορές τον χρόνο, συνήθως αρχές καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου, ένα μονοήμερο σεμινάριο-εμπειρία ζωής («Η Δύναμη Του Μπορώ»), όπου οι συμμετέχοντες πατούν σε σπασμένα γυαλιά και περπατάνε σε αναμμένα κάρβουνα. Μέσα απ’ αυτό διδάσκω τους ανθρώπους να σταματήσουν να είναι επικεντρωμένοι σ’ αυτά που θα μπορούσαν να είχαν κάνει ή σ’ αυτά που θα κάνουν στο μέλλον, αλλά να επικεντρωθούν σ’ αυτά που Μπορούν να κάνουν Τώρα. Τους βοηθώ να ανακαλύψουν εκείνες τις δυνάμεις που πάντα είχαν αλλά δεν το γνώριζαν. Μετά το τέλος του σεμιναρίου και αφού βρουν αυτές τις δυνάμεις τότε αντιλαμβάνονται ότι Μπορούν να κάνουν εκείνες τις αλλαγές που ήθελαν τόσο καιρό να κάνουν, αλλά δεν τολμούσαν γιατί τους κυρίευε ο φόβος. 

 4. Ένας από τους στόχους των μαθημάτων σου είναι η ανάπτυξη της εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου. Που είναι ο μύθος και που η πραγματικότητα σ' αυτό το θέμα; Γιατί ένα μικρό ποσοστό ατόμων ολοκληρώνει τους στόχους που θέτει και οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια; 

-Από τις δίκες μου εμπειρίες αλλά και τις εμπειρίες όλων αυτών που έχουν παρακολούθησει κάποιο από τα μαθήματα ή σεμινάρια μου είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε μέσα μας ότι χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε. Όπως ανέφερα αυτό που τις περισσότερες φορές εμποδίζει τους ανθρώπους να προχωρήσουν και να κάνουν αλλαγές προς την επίτευξη των στόχων τους είναι ο φόβος. Φόβος ότι δεν θα τα καταφέρουν και ότι δεν έχουν όλα όσα χρειάζονται για να τα καταφέρουν. Και αυτό τους κρατά δέσμιους στην πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει μέσα από αυτούς τους φόβους, τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις τους. Η πραγματική αλλαγή έρχεται όταν ο άνθρωπος συνειδητοποίησει ότι τίποτα δεν τον εμποδίζει να επιτύχει αυτά που εκείνος θέλει, εκτός από τους περιορισμούς που εκείνος βάζει. Μέσα από τα σεμινάρια και τα μαθήματα που προσφέρω οι άνθρωποι ανακαλύπτουν αυτή την εσωτερική τους δύναμη και αλλάζουν εκείνα τα περιοριστικά πιστεύω και πεποιθήσεις. Έτσι δεν υπάρχει πλέον ο φόβος. 

 5. Ετοιμάζεις ένα πρόγραμμα κλινικής υπνοθεραπευτικής με τίτλο σπουδών διεθνούς επαγγελματικής αναγνώρισης και κατοχύρωσης από το κοινό και την ιατρική κοινότητα. Θες να μας μιλήσεις λίγο περισσότερο; 

 -Τόσο στον Ελλαδικό όσο και στον Κυπριακό χώρο έλειπε ένα αναγνωρισμένο πρόγραμμα κατάρτισης στην Κλινική Υπνοθεραπεία στην ελληνική γλώσσα. Εδώ και δυο χρόνια μου είχε προταθεί από το Essex Institute Of Clinical Hypnosis του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλάβω το πρόγραμμα σπουδών του τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Γνωρίζοντας ότι η Υπνοθεραπεία είναι ένας κλάδος της συμπληρωματικής/εναλλακτικής θεραπευτικής που στον Ελλαδικό χώρο είχε ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, αφού είχε συνδυαστεί με μέντιουμ και μελλοντικές προβλέψεις, πήρα την αποφαση να προσφερω αυτό το προγραμμα σπουδών ώστε οι ανθρωποι να γνωρίσουν αυτήν την υπέροχη θεραπευτική τέχνη. Η πρώτη ομάδα τελειώνει τις σπουδές της και ξεκινάμε καινούργιες ομάδες στην Κύπρο και στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. 

 6. Σε ποιους απευθύνεται, πώς γίνεται η εκπαίδευση, πόση είναι η διάρκειά της; 

 -Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο τόσο σε επαγγελματίες υγείας όπως γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, θεραπευτές όσο και σε οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με την θεραπευτική αυτή τέχνη, μιας και δίνει όλα τα εφόδια που κάποιος χρειάζεται για να ξεκινήσει την πορεία του ως Κλινικός Υπνοθεραπευτής και να προσφέρει βοήθεια στους συνανθρώπους του. Έχει διάρκεια ένα χρόνο, προσφέρεται με το σύστημα μαθητείας ενηλίκων, δηλαδή ένα σαββατοκύριακο τον μήνα. Με την αποπεράτωση του ο σπουδαστής παίρνει το Δίπλωμα στην Κλινική Υπνοθεραπεία που του δίνει το δικαίωμα να την εξασκήσει. Δίνεται η δυνατότητα αν κάποιος το επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του στον δεύτερο χρόνο όπου του απονέμεται το Advance Diploma. 

 7. Πιστεύεις ότι η χρονική περίοδος που βιώνουμε έχει κάτι να μας πει κοινωνικά και ατομικά; 

 Ναι. Είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών. Ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει σημαντικές αλλαγές. Ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να προσαρμόζεται, να αλλάζει. Είχε θεωρήσει ότι κυριάρχησε στη φύση και προσάρμοζε την φύση και τον κόσμο στον εαυτό του. Σήμερα είναι η εποχή όπου όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι εμείς θα πρέπει να αναπτυσσόμαστε, να αλλάζουμε, να προσαρμοζόμαστε σ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτή η προσαρμογή ξεκινά απ’ τον εαυτό μας. Το να αλλάξουμε τον κόσμο είναι θεμιτό και καλό, αλλά αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας πως θα αλλάξουμε τον κόσμο. 

    Μέσα από μια αυτογνωσία και αυτοβελτίωση ξεκινάμε από τις δίκες μας αλλαγές, είτε αυτές είναι καριέρας, προσωπικές, συναισθηματικές ή όποιες άλλες. Σπουδάζοντας στην Αγγλία είχα από νωρίς αντιληφθεί ότι οι Άγγλοι ως λαός ήταν λαός αλλαγής, εύκολα άλλαζαν δουλειά και καριέρα, τόπο και χώρα διαμονής, ακόμα και συντρόφους και οικογένειες. Αυτήν την νοοτροπία δεν την έχουμε στον ελλαδικό χώρο, μένουμε προσκολλημένοι σε καταστάσεις που μας περιορίζουν και μας εμποδίζουν να αναπτυχθούμε, προσωπικά, επαγγελματικά, οικονομικά. Το μήνυμα μου προς τους αναγνώστες είναι ‘Κάντε Αλλαγές Ζωής’ σταματήστε να φοβάστε το άγνωστο, αν έχετε φτάσει στον πάτο, αλλάξτε κάτι, αν δεν επιτύχει αλλάξτε κάτι άλλο, συνεχίστε και σίγουρα θα επιτύχετε, προορισμός σας είναι να επιτύχετε.

-------------------------------
Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματισής και Ενεργειακός Θεραπευτής. Προσφέρει θεραπείες από εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. Προσφέρει επίσης ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, εξάλειψη του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.) και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Διδάσκει αυτοϋπνωση, ενεργειακή θεραπεία Reiki. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικών Ερευνών Κύπρου. Το email του είναι hypnosis@soleas.eu Για περισσότερες πληροφορίες δείτε http://www.soleas.eu/
Eπιστροφή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου