Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Γράφω, για να επικοινωνήσω με το γιο μου, Συνέντευξη Λουκά Φουρλά

Λουκάς
Φουρλάς
Αν μπορούσα θα φρόντιζα ν’ αλλάξω τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιδρούμε στα δύσκολα, κάνοντας όλοι μια βόλτα απ’ το παιδοογκολογικό στο Μακάρειο.

1. Mετά την πολύχρονη παρουσία σου στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, κάνεις και το συγγραφικό σου ντεμπούτο. Τι σε ώθησε γι αυτό;

-Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι είμαι συγγραφέας.΄Ενα απλό διήγημα έγραψα, το οποίο ελπίζω να πάει καλά, για να μπορέσω να βοηθήσω τον σύνδεσμο “Κανε Μια Ευχή”, όσο το δυνατό περισσότερο.
    Όλα τα έσοδα θα πάνε στο σύνδεσμο κι αυτός ήταν κι ο λόγος που προχώρησα στην έκδοση του. Με ώθησε να το γράψω η ανάγκη να επικοινωνήσω με τον - δίχρονο σήμερα - γιό μου προκειμένου να του γνωρίσω ένα παιδί με το οποίο τους χωρίζουν τέσσερις δεκαετίες. Εμένα.

2. Αν είχες όλη τη δύναμη για να αλλάξεις κάτι στην καθημερινή πραγματικότητα τι θα ήταν αυτό;

-Θα φρόντιζα ν’ αλλάξω τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιδρούμε στα δύσκολα. Θα φρόντιζα να έκαναν όλοι μια βόλτα απ’ το παιδοογκολογικό στο Μακάρειο, να δουν το χαμόγελο αυτών των παιδιών και τη δύναμη τους, προκειμένου να σταματήσουμε όλοι μας να μιζεριάζουμε με τα απλά και καθημερινά.

3. Γιατί τα 98% των δελτίων ειδήσεων είναι κακές πληροφορίες; Tι θα συνέβαινε αν η αναλογία θετικών-αρνητικών μηνυμάτων ήταν τουλάχιστον 50-50;

-Ειδήσεις είναι αυτές που ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό. Και δυστυχώς όσο οι πολίτες την “βρίσκουν” να παρακολουθούν αίμα, βία και ανθρώπινο πόνο τα δελτία θα ανταποκρίνονται. Τα δελτία τα φτιάχνει η κοινωνία κι όχι οι δημοσιογράφοι.

4. Πιστεύεις ότι οι αλλαγές που βιώνουμε οφείλονται σε πραγματική οικονομική κρίση ή είναι παιχνίδι χρηματοοικονομικών κυκλωμάτων που προσπαθούν να ελέγξουν τις μεγάλες μάζες των ανθρώπων;


-Δεν ξέρω αν είναι προϊόν παιγνιδιού η κρίση, νοίωθω όμως ότι οι ανάγκες και πραγματικές είναι και επιτακτικές. Και για όσο ζούμε σ’ ένα κράτος όπου ο πολίτης είναι νούμερο, πληρώνει φόρους και δεν απαιτεί να εξυπηρετείται και να έχει αυτά που δικαιούται και ο τελευταίος ευρωπαίος, αυτά θα συμβαίνουν. Οι μάζες ελέγχονται αν το επιτρέψουν, κι εμείς το επιτρέψαμε εδώ και δεκαετίες.

5. Ποιες αλλαγές καλούμαστε να κάνουμε τοπικά και παγκόσμια για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το νέο σκηνικό;

-Ας αλλάξουμε πρώτα ο κάθε ένας προσωπικά και μετά να δούμε πως αλλάζουμε ως σύνολο. Ας ξεκινήσουμε πρώτα ο κάθε ένας μπροστά από τον καθρέφτη του.

6. Θέλω να μου ζωγραφίσεις, με κάθε χρώμα και λέξη, τον κόσμο που θάθελες ν' αφήσεις στο γιο σου.

-Αληθινό, με γαλάζιο ουράνο, πραγματοποιήσιμα όνειρα χωρίς μέσον και ξένα δεκανικια. Αισιόδοξο πράσινο να βρίσκεται σε κάθε ψυχή και το μαύρο να υπάρχει μόνο στις μάγισες στα παραμύθια.

7. Πες μου 3 επιθυμίες σου που θα ήθελες να πραγματοποιηθούν τη νέα χρονιά.

-Υγεία, Υγεία και Υγεία.
------------------------------------

Ο  Λουκάς Φουρλάς γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1969, και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και παρουσιαστής του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών για επτά χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.  Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τις εφημερίδες “Ο Φιλελεύθερος”, “Νέος Τύπος” και “Αλήθεια”. Σήμερα εργάζεται ως αρχισυντάκτης στο τμήμα Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Είναι παντρεμένος με την Ηλέκτρα Φωτιάδου και έχουν ένα γιο, τον Ιάσονα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο “Μια θάλασσα και έναν καιρό...” από τις εκδόσεις ΠΑΡΓΑ.

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική συνέντευξη απο ένα εξαιρετικό δημοσιογράφο. Φίλε Άρη και πάλι συνχαρητήρια για τη δουλεία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, φίλε Περικλή. Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή