Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ο "Άσωτος Ιός" γυρίζει και... θερίζει. Συνέντευξη του Γιώργου Μιτίδη στον Άρη Νότη


Η νέα, μεγάλη αποκάλυψη τού σκιτσογράφου Γιώργου Μιτίδη είναι ο "Άσωτος Ιός" του. Το καινούργιο βιβλίο του που κυκλοφορεί ήδη και πραγματεύεται σατιρικά - τι άλλο; - τον κορωνοϊό. Τι λέει όμως ο ίδιος γι' αυτό και για άλλα. Διαβάστε στην παρακάτω συνέντευξη που έδωσε στον Άρη Νότη.
   

-Γιώργο Μιτίδη κυκλοφορείς ένα νέο βιβλίο αυτή την περίοδο στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Πες λίγα γι αυτό. 

- To βιβλίο αποτελείται από 94 σελίδες, όλες έγχρωμες και περιλαμβάνει γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο καθώς και άλλες αδημοσίευτες. Κάθε σελίδα περιλαμβάνει δύο ή τρία σκίτσα. Ο τίτλος, βέβαια, είναι ενδεικτικός: Ο ΑΣΩΤΟΣ ΙΟΣ, καθώς όλη η χρονιά θα μπορούσε να ονομαστεί σαν χρονιά κορωνοϊού. 


 - Aρκεί η σάτιρα για την νέα αυτή πρόκληση με τον κορωνοϊό; Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη σοφία των μέτρων εγκλεισμού και αποστασιοποίησης και τις, δυσανάλογα, αρνητικές συνέπειες τους, για τα οποία μέτρα υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις. 

-Ουδείς παραγνωρίζει πως τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν ήταν μέτρα πανικού, που μπορεί να ήταν αποτελεσματικά μεν, αλλά καταστροφικά επίσης. Τελικά ένας λαός άγεται και φέρεται απ' την ηγεσία του και είναι λυπηρό που αυτή η χώρα καταστρέφεται απ' τους "άριστους  των αρίστων"... 

-"Άσωτος ιός" τελικά είναι ο κορωνοϊός ή ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, που διέπρεψε σε συμπόσια και προπόσεις κλείνοντάς μας και το μάτι; 

-ΝΑΙ, η αλήθεια να λέγεται. Υπάρχουν πολλοί άσωτοι ιοί στην κοινότητα, Τώρα αν ο Συλλούρης μάς έκλεισε το μάτι, άλλη κουβέντα αυτή...

-Tα τρία κυρίαρχα θέματά σου στο διαδίκτυο είναι ο κορωνοϊός, η διαφθορά και η βλακεία. Κατάταξέ μου τα από πλευράς επικινδυνότητας και εξήγησέ μου την κατάταξη αυτή. 

-Αν με την βλακεία εννοείς την ηλιθιότητα, ναι είναι η πιο επικίνδυνη. Γιατί πολλοί με το να αρνούνται την ύπαρξη του ιού μπορεί να τον μεταδώσουν σε ευάλωτες ομάδες, με την ανευθυνότητα τους, με τραγικά αποτελέσματα. Ο ιός δεν είναι τόσο επικίνδυνος για όλους αλλά η βλακεία τον κάνει. Ο ιός μπορεί να σκοτώσει, η διαφθορά όχι. εκτός αν ανήκεις στην Κόζα Νόστρα...

- Μετά απ' τις αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα, τις παραιτήσεις Συλλουρη, Τζιοβάνι, και τον σχετικό ντόρο που υπάρχει, βλέπεις το τέλος της διαφθοράς στην Κύπρο ή το τέλος της Κύπρου απ' τη διαφθορά; Εν ολίγοις, μπορεί πραγματικά να αλλάξει η Κύπρος και να γίνει από πλευράς δομής, δημοκρατίας διαφάνειας, αξιοκρατίας κ.λπ. Σκανδιναβία ή δεν παίζει τέτοιο σενάριο;

-Κοίταξε, η διαφθορά στην Κύπρο πάντα υπήρχε, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Απλά τώρα βγαίνουν αυτά στη φόρα γιατί άλλαξαν οι συνθήκες επικοινωνίας και πληροφόρησης (βλέπε Αλ Τζαζίρα). Με άλλα λόγια δεν υπάρχει το δίλημμα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε διεφθαρμένοι. 

Αλλά εκείνο που είναι το πιο σημαντικό, δεν υπάρχουν κάποιοι ρομαντικοί, εκκεντρικοί πολίτες, εννοώ απ' τους αξιωματούχους - ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη - να έλθουν σε σύγκρουση με το κατεστημένο και να αξιώσουν τη φυλάκιση πολλών αξιωματούχων αυτού του μικρού μαφιόζικου κράτους, όποιοι και να είναι αυτοί, όποια θέση κι αν κατέχουν. 

-Αν ήσουν Πρόεδρος της Κύπρου για μια μέρα πες μου δύο πράγματα που θα κρατούσες και δύο που θα άλλαζες. 

-Επειδή δεν θα ήθελα να γίνω πρόεδρος ποτέ, είμαι εναντίον της εξουσίας, έτσι δεν μπορώ να μπω στη θέση που αναφέρεις κι έτσι δεν μπορώ να απαντήσω στην ερωτησή σου. Η όλη υπόθεση μού προκαλεί αλλεργία.

- Κλείνω με μια διαχρονική ερώτηση. Πού αρχίζει και πού τελειώνει η ελευθερία της έκφρασης; 

-Η ελευθερία της έκφρασης αρχίζει από το σπίτι και καταλήγει στο δικαστήριο ή στο νεκροταφείο Εκεί είναι τα όρια... 
-------------
Ο Γιώργος Μιτίδης γεννήθηκε στον κατεχόμενο Τράχωνα στη Λευκωσία. 
Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του προς την καλλιτεχνία. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε Αγγλική φιλολογία. 

Δούλεψε ως καθηγητής αγγλικών και παράλληλα ασχολήθηκε με την σκιτσογραφία και τη ζωγραφική. Δούλεψε ως σκιτσογράφος σε διάφορες Αθηναϊκές εφημερίδες. 

Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε σε όλες σχεδόν τις Κυπριακές εφημερίδες και έλαβε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις. Πήρε διάκριση στη Διεθνή έκθεση που έγινε στο Ισραήλ (work of excellence) και διεθνές βραβείο στη Διεθνή έκθεση στην Τουρκία με θέμα "Οι κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη". 

Έχει εκδόσει 12 βιβλία με γελοιογραφίες του. Ο "Άσωτος Ιός" είναι το 13ο βιβλίο του. (Αγοράστε το γιατί θα εξαντληθεί σύντομα. Όχι το βιβλίο. Ο συγγραφέας!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου