Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

H Δύναμη της Γλώσσας, Συνέντευξη Αντώνη Γαβριήλ Παπά

Αντώνης Γαβριήλ
Παπά
Πώς μπορεί ένας έμφυτος λαϊκός γλωσσοπλάστης να αποκωδικοποιεί τους παλιούς μύθους και να τους ξαναφέρνει με δύναμη στη ζωή, με μια γλώσσα τοπικής προέλευσης;

1. Τα συγγραφικά έργα σας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και με μεγάλη απήχηση στο κυπριακό κοινό. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;

-Τα έργα μου απευθύνονται στα παιδιά και στους μεγάλους. Είναι γραμμένα στην Κυπριακή διάλεκτο, με τρόπο ποιητικό και είναι εμπνευσμένα από τις παραδόσεις μας. Είναι φτιαγμένα ώστε να μπορούν να καλλιεργούν την ικανότητα της υποκριτικής και της φαντασίας στα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο.

2. Τι γλώσσα χρησιμοποιείτε στα βιβλία σας;

-Είναι η κυπριακή ντοπολαλιά, την οποία υπεραγαπώ και έχω θυσιάσει γι’ αυτήν πάρα πολλά. Αναφέρω ως παράδειγμα την πρόωρη αφυπηρέτησή μου (από διευθυντής ΣΠΕ Κιτίου) για να αφοσιωθώ αποκλειστικά στη λογοτεχνία. Αφιερώνω αρκετό χρόνο στη διάδοση της Κυπριακής γλώσσας γιατί πιστεύω ότι είναι η μόνιμη παρακαταθήκη μας.


3. Mέσα στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της κουλτούρας τι αξία έχει η χρήση της τοπικής διαλέκτου για έναν τόπο;

-Είναι πολύ σημαντική και αναγκαία γιατί μας συνδέει με τη ρίζα μας, κι αυτό το αναφέρω παντού όπου βρεθώ με τον δικό μου τρόπο: «Λαοί που ήθη, έθιμα και γλώσσα εν τηρούσιν, μόνοι τους βάλουν στο λαιμόν θηλιάν για να πνιούσιν».

4. Ποιο είναι το κίνητρό σας για να γράψετε ένα βιβλίο;

-Είναι η αγάπη μου να βοηθήσω τον τόπο μου κάνοντας πάντα το κατά δύναμην. Επέτρεψέ μου να συμπληρώσω την απάντηση με δύο στίχους, από ένα ποίημά μου: «να γράφω κείνα που μπορώ, στην Κύπρο για να μείνουν, κι αν γράφω λάθος ή σωστά, οι άλλοι ας με κρίνουν».

5. Τι καινούργιο δίνετε με τα δύο βιβλία σας που μόλις κυκλοφόρησαν;

- «Η Σιονάτη τζιαι οι εφτά νάνοι» είναι μια πρωτότυπη διασκευή του γνωστού παραμυθιού στην κυπριακή γλώσσα και το «Στων μύθων μας τ’ αχνάρκα» είναι ένα βιβλίο όπου ο κόσμος θα βρει πάρα πολλούς από τους παλιούς μύθους μας, γραμμένους σε ποιητική μορφή στην κυπριακή διάλεκτο αλλά και τις επεξηγήσεις τους γραμμένες κατά τον ίδιο τρόπο.

6. Το ταλέντο στο λόγο καλλιεργείται, και πώς;

-Ναι. Όπως οποιοδήποτε ταλέντο στον άνθρωπο, έτσι και η τέχνη στο λόγο καλλιεργείται. Ώσπου γράφεις βελτιώνεσαι, αποκτάς την πείρα και μπορείς να χειριστείς το λόγο πιο εύκολα.

7. Ξέρω ότι έχετε μια ιδιαίτερη αφοσίωση στις βιολογικές καλλιέργειες. Αυτό σχετίζεται κάπως και με την χρήση της τοπικής διαλέκτου στα βιβλία σας;

-H αγάπη για τον τόπο και τη φύση, όπως μου το λένε πάρα πολλοί, είναι συνυφασμένη με την ποίηση και τη λογοτεχνία γενικά. Και η αφοσίωσή μου στην καλλιέργεια τη φύσης είναι δεδομένη.
------------------
Ο  Αντώνης Γαβριήλ Παπά είναι έμφυτος γλωσσοπλάστης. Γεννήθηκε στο Κίτι της επαρχίας Λάρνακος. Είναι απόφοιτος του παγκύπριου Λυκείου Λάρνακος. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Ευριπίδου και έχουν τρία παιδιά.  Εργάστηκε στην Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Κιτίου απ’ όπου αφυπηρέτησε από τη θέση του γραμματέα διευθυντή. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην Κυπριακή διάλεκτο ενώ ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς  κύπριους τραγουδοποιούς. Τα δύο τελευταία του βιβλία “Η Σιονάτη τζαι οι Εφτά Νάνοι” και “Στων Μύθων μας τ αχνάρκα” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις POWER PUBLISHING όπως και τα περισσότερα από τα έργα του.
Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου